Мали: Никад више новца у буџету за инфраструктуру

БЕОГРАД: За капиталне инвестиције предлогом буџета за 2020. годину предвиђено је 198,9 милијарди динара док је на нивоу опште државе 260 милијарди динара, односно 4,5 одсто БДП-а, што је никада више новца, то првенствено за саобраћајну и железничку инфраструктуру, рекао је министар финансија Синиша Мали у интервјуу за Вечерње новости.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Новац ће бити издвојен за деоницу Моравског коридора Појате - Прељина, за аутопут Београд - Сарајево, саобраћајницу Рума - Шабац - Лозница, деонице Обреновац - Љиг, Сурчин - Обреновац, Нови Београд - Сурчин, за београдску обилазницу, брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума, за деоницу Прељина - Пожега, преноси овај лист.

"Највећи фокус инвестирања биће саобраћајна и железничка инфраструктура, што је управо и део Националног инвестиционог плана", рекао је Мали.

Он је објаснио да ће до септембра 2020. на брз интернет бити повезано 2.000 школа, а биће опремљено 10.000 дигиталних учионица, док ће на десетине основних и средњих школа бити реновирано.

Предлог буџета предвиђа и повећана средства за иновациони фонд, удвостручен је новац за науку, а министар је истакао да су обезбеђена средства за завршетак научно технолошких паркова у Нишу и Новом Саду.

Мали је рекао и да је буџет за следећу годину предвидео субвенције за железничка предузећа, "Ресавицу", "Путеве Србије" и "Коридоре Србије".

Како је оценио, "не постоји никаква опасност да се угрози финансијска стабилност", јер је предвиђен врло мали дефицит од 0,3 одсто БДП-а.

"Буџет за 2020. годину означава завршетак процеса фискалне консолидације, и представља наставак убрзаног привредног развоја Србије", истакао је Мали и додао да га карактерише почетак реализације Националног инвестиционог плана којим ће "Србија доживети препород".

Предлог буџета заснован је на пројекцији раста БДП-а од четири процента.

"Према првим проценама, у трећем кварталу ове године имамо раст од чак 4,7 одсто", рекао је Мали и додао да је пројекција раста БДП-а за целу 2019. 3,5 процента, "али је могуће да буде и више".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести