Мали: Нова кредитна гарантна шема са ДФЦ почетком 2021.

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас са директором новоотворене канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Џоном Јовановићем, са којим је разговарао о покретању нове гарантне шеме, која ће помоћи малим и средњим предузећима у Србији.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Мали је истакао да су данашњим разговором "ударени темељи" новој кредитној гарантној шеми која се договара са ДФЦ и додао да би она могла да заживи почетком наредне године.

"Уверен сам да ћемо издејствовати повољне услове за наше привреднике, а ДФЦ ће у највећем обиму бити гарант узетих кредита код банака у Србији. У досадашњој гарантној шеми, гарант враћања тих кредита, уколико би дошло до проблема у отплати, била је држава Србија", рекао је Мали, а наведено у саопштењу министарства.

Према његовим речима, сама чињеница да ДФЦ размишља о тој опцији и то што је она уопште "на столу", доказ је да постоји поверење америчке администрације у економску политику Србије и да преузимање такве врсте економског ризика, не представља велики проблем ни за америчке инвеститоре.

"Досадашња гарантна шема оправдала је сва наша очекивања. Привредницима је на располагању две милијарде евра код банака, од чега су они, мало више од половине средстава, односно око 1,3 милијарде евра, већ искористили", навео је Мали.

Од тог новца, наводи министар, око 10 одсто је отишло на рефинансирање постојећих кредита, док 90 одсто чине узети кредити.

"Мене радује, да то нису само кредити за ликвидност већ и за инвестиције“, истакао је Мали.

Каже да су предузећа добила додатни новчани импулс и ликвидност, а оно што је било на њима је да тај новац буде правилно и функционално употребљен.

Министар је подсетио да се прва уговорена гарантна шема завршава крајем ове године, те да би нова, договорена са ДФЦ, могла да заживи почетком наредне године, како би привредници имали мало више времена за пословно планирање и пријаву.

"Имајући у виду свеопшту економску неизвесност у свету, веома је важно да привредним субјектима обезбедимо стабилне, али пре свега што јефтиније изворе финансирања на тржишту. Такође, важно нам је да предузећа имају избор, односно да сама изаберу шта је то што је најбоље за њих на тржишту. Зато су важнији што различитији извори финансирања", наводи Мали.

Истиче да та конкурентост извора финансирања, може да обезбеди и знатно ниже камате, што је, наглашава, свима циљ.

"Због тога ћемо интензивно радити и на развијању других финансијских инструмената којима може да се финансира раст фирми које послују у Србији“, навео је Мали и изразио очекивање да није далека будућност када ће фирме свој развој финансирати сопственим средствима.

Према његовим речима, то сада није реално, јер не постоји довољна акумулација домаћег капитала, али ће држава учинити све да се тај капитал створи, јер је он, наводи, једини гарант отварања нових радних места и економског раста.

Мали је рекао да ће са друге стране, држава са својим јавним улагањима створити дигиталну и путну инфраструктуру, све са циљем да се тај посао предузетницима додатно олакша.

Каже да су наши макроекономски показатељи за сада добри и показују и да се у ковид здравственој кризи "добро држимо".

"Имамо ниску и стабилну инфлацију коју држимо испод два процента, сигуран ниво девизних резерви, здрав банкарски и финансијски систем, уравнотежене државне финансије и тржиште рада које није доживело велике турбуленције и отпуштања", навео је министар.

Истиче и да ДФЦ све то препознаје као и потенцијал Србије када је реч о развоју сектора малих и средњих предузећа.

"Зато је на састанку посебно било речи о улагањима у женско предузетништво и подстицање стартапова, што би такође био један сегмент гарантне шеме", навео је Мали.

Он истиче да преостаје да се договори још доста детаља и да се разговара са банкама на ту тему.

"На добром смо путу и верујем да ћемо ускоро наше привреднике обрадовати и изненадити добрим вестима, али не само са гарантном шемом већ и другим јавним политикама владе којима хоћемо да подстакнемо предузетништво", рекао је Мали.

Очекује, каже, да ове године будемо међу три земље у Европи које имају најбоље резултате када је реч о стопи БДП-а, а гарантна шема са ДФЦ ће, закључује Мали, додатно да допринесе привредном расту следеће године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести