Мали: Нови успех Србије на међународном тржишту капитала

БЕОГРАД: Министарство финансија саопштило је да је Србија успешно искористила још увек повољне услове на међународном финансијском тржишту и први пут емитовала дванаестогодишње државне обвезнице деноминоване у еврима на међународном тржишту капитала у износу од једне милијарде евра.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Током процеса данашње емисије, а услед велике тражње, делегација Србије је успела да смањи иницијалну каматну стопу за 35 базних поена и емитује обвезнице по стопи приноса од 1,920 одсто и купонској стопи од 1,65 одсто, са роком доспећа од 12 година.

Тиме је додатно продужена крива приноса српских обвезница емитованих на међународном тржишту.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овом трансакцијом настављају успеси Србије на тржишту капитала.

Навео је да је наша земља на тржишту капитала од почетка године имала добар старт са продајом државних обвезница на домаћем тржишу на аукцијама у јануару и продајом дванаестогодишњих динарских обвезница емитованих прошле године.

Осим тога, каже Мали, динарске обвезнице ће бити укључене у индекс Ј.П. Морган ГБИ-ЕМ индекс.

Данашње каматне стопе, које смо добили у условима неизвесности на тржишту, док још увек траје пандемија корона вируса, су умногоме боље од оних по којима је претходна власт задуживала државу пре неколико година, а које су биле и до 7,50 одсто, истакао је министар Мали.

Додао је да су инвеститори наставили да показују поверење у структурне реформе које спроводи Влада Србије те да је остварена укупна тражња од преко 3,5 милијарде евра и то од стране више од 200 респектабилних, пре европских и америчких фондова, осигуравајућих кућа и банака.

Веома смо задовољни одзивом инвеститора и данашњом емисијом еврообвезница, којом ћемо вратити неке старе и скупе дугове који нам долазе на наплату у току ове године, казао је Мали.

Навео је да на дан 23. фебруар ове године удео јавног дуга у БДП-у је износио 52,9 одсто, што је ниже него што је био пре почетка пандемије.

Како је оценио, то је невероватан успех имајући у виду да су све земље на свету вишеструко повећале јавни дуг услед задуживања током пандемије корона вируса.

Потврда о томе колико смо успешни је, како наводи Мали, и податак да је просечна каматна стопа на цео дуг Србије крајем 2020. године била 2,91 одсто, док је 2014. године износила 5,7 одсто.

Додаје да Србија неће у великом обиму повећавати јавни дуг до краја године.

Као што сам напоменуо, овај новац користимо да вратимо прескупе дугове из прошлости и не очекујемо веће повећање јавног дуга до краја године. У међувремену, радимо и градимо, а током ове године градиће се укупно осам ауто-путева у Србији, навео је министар.

Подсећа и да ће крајем године почети и градња београдског метроа, пројекта на који грађани чекају деценијама.

С обзиром на то да се очекује даљи раст стопа приноса на међународном тржишту, Мали каже да је Србија била спремна да искористи најповољније услове, како би прикупила неопходна средства за финансирање обавеза које доспевају у овој години.

У септембру 2021. године нам доспевају доларске обвезнице у износу од 700 милиона долара са купонском стопом од 7,25 одсто, а која носи највећу каматну стопу икада постигнуту на међународном тржишту, додао је.

Истиче да је Србија већ два пута превремено откупљивала тај скупи дуг како би исправила грешке из прошлости и растеретила укпуне обавезе за отплату.

Принос остварен данашњом емисијом је у рангу поједних земаља региона које имају и инвестициони кредитни рејтинг, као што је на пример Румунија, дугогодишња чланица Европске уније, што поткрепљује очекивања да Србија уђе у круг земаља инвестиционог ранга.

У саопштењу се подсећа да је само пре две недеље, овом успеху допринела и вест да ће динарске обвезнице бити укључене у реномирани индекс GBI-EM Global Diversified, који представља "бенћмарк" индекс за обвезнице емитоване у локалним валутама земаља у развоју и то за чак три емисије динарских обвезница, оригиналне рочности седам, 10 и 12,5 година, а које доспевају 2026., 2028. и 2032. године.

Република Србија је овом трансакцијом наставила да активно управља јавним дугом и у време кризе изазване пандемијом корона вируса.

Претходно је, у циљу оптимизације валутне структуре дуга, успешно спровела две хеџинг трансакције.

Тиме је значајно смањено учешће доларског дуга у укупном портфолију јавног дуга на 12,4 одсто.

Настављајући у истом смеру и са истим циљем, Србија је нову еврообвезницу емитовала у еврима, чиме је додатно смањила изложеност валутном ризику и минимизирала изложеност јавног дуга утицају промена курса америчког долара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести