Мали: Србија спремна за примену Закона о пореклу имовине

БЕОГРАД: „Србија је спремна за примену Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу”, рекао је данас министар финансија Синиша Мали и најавио да ће се први на удару усвојених решења наћи она лица код којих је највећа несразмера између законитих прихода и расхода.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Мали је у Скупштини Србије подсетио да примена тог закона почиње 12. марта, оцењујући да ће се њиме повећати ефикасност борбе против корупције и спречити могућности пореске утаје и нелегалног стицања имовине.

Када је реч о изменама о којима посланици данас расправљају, Мали је објаснио да се ради о промени израза.

Предложена је, каже, измена израза “незаконито стечена имовина” у “имовина на коју се утврђује посебан порез”, како се овај израз не би поистовећивао са изразом „имовина проистекла из кривичног дела”.

Предложено је и додавање израза „издаци за приватне потребе физичког лица”, који је дефинисан као издаци које је физичко лице имало за приватне потребе, а ради утврђивања порекла прихода које је стекло физичко лице, а није их потрошило на стицање имовине.

Министар је казао да се закон односи на сва лица која поседују имовину која се не може оправдати њиховим законитим приходима, као и да предвиђа могућност испитивања целокупне имовине физичких лица, нарочито непокретности, удела у правном лицу, моторних возила, пловних објеката и ваздухоплова, штедних улога и готовог новца, као и других имовинских права.

Како је истакао, закон се односи на све грађане, чиме се, каже, искључује свака евентуална селективност у њиховој примени.

Предвиђено је, према речима министра, оснивање посебне организационе јединице Пореске управе за обављање послова одређених Законом.

“Терет доказивања увећања имовине у односу на пријављене приходе физизцког лица је на Пореској управи, а на физичком лицу је терет доказивања да је на законит начин стекло имовину у делу у коме увећање његове имовине није у складу са пријављеним приходима”, рекао је Мали.

Он је додао да ће јединице Пореске управе утврђивати увећање имовине физичких лица на основу података којима располаже и података које прикупи од других органа и организација, правних или физичких лица.

Каже да је оквиру Пореске управе формиран Сектор за порекло имовине, који ће се бавити тим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора.

Како каже, систематизацијом је планирано да их буде 60.

“Ови инспектори тренутно пролазе и додатне стручне обуке, у чему имамо помоћ и подршку Међународног монетарног фонда. Као што видите, потпуно смо спремни за примену овог закона”, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести