Мали о ФАТФ: Важно због инвестиција, очекујем још поглавља

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали оценио је синоћ да је веома важно што је Србија скинута са сиве листе ФАТФ, пре свега због страних инвеститора, и нагласио да таква одлука даје зелено светло за отварање најмање две финансијска поглавља у преговорима са Европском унијом. 
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"То је поглавље 4, које је везано за слободно кретање капитала, као и поглавље 9, које везано за финансијске услуге", рекао је Мали, истичући да очекује да ће ЕУ отворити та два поглавља у најскорије могуће време.

Он је рекао да је скидање Србије са сиве листе ФАТФ-а земаља које не чине довољно у борби против прања новца и финансирања тероризма, веома важна вест за све грађане Србије.

"То је последица свега што смо урадили у претходних 18 месеци - 12 закона које смо донели, преко 70 подзаконских аката, сарадње великог броја институција и министарстава, комора, агенција, како би се потврдило да је Србија на правом месту и да даје свој допринос и борби против тероризма и борби за спречавање прања новца", рекао је Мали. 

Он је нагласио да је то најважније због страних директних инвестиција и инвеститора који су се, како је навео, приликом доласка у Србију питали због чега је наша земља на сивој листи.

"Сада те препреке нема", указао је Мали. 

Министар је навео да је прошла година за Србију била рекордна.

"Три и по милијарде евра страних директних инвестиција, нова радна места у Србији, а само за првих пет месеци ове године, 17 одсто више него у првих пет месеци прошле године", рекао је Мали. 

Он је додао да Србија ове године, подиже пројекцију свог раста са 3,5 на 3,7 или 3,8, што, како је објаснио, значи и више прихода у буџету, веће плате, пензије и бољи живот грађана Србије. 

 Седам инвеститора заинтересовано за Комерцијалну банку

„Седам инвеститора заинтересовано је за куповину акција Комерцијалне банке, изјавио је синоћ министар финансија Синиша Мали.

Мали је за РТС рекао да очекује успешан завршетак процеса приватизације Комерцијалне банке до краја године, како што је и планирано. 

"Прва фаза је завршена, имамо седам заинтересованих инвеститора за куповину акција Комерцијалне банке, више него што смо очекивали", рекао је Мали, додајући да није изненађен имајући у виду све лепе вести " које смо чули у протекла два дана".

Мали је истакао да је поверење инвеститора у Србију никад веће и да је перспектива развоја наше привреде никада већа.

"Са те стране, овај интерес довољно говори. Ти инвеститори сада ће ући у књиге Комерцијалне банке, погледаће, сагледаће, након тога даће понуду. Ја очекујем да успешан завршетак тог процеса до краја фгодине, као што смо и планирали", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести