Мали: Поново суфицит, у мају већи од две милијарде динара

БЕОГРАД: Уместо планираног дефицита у државном буџету, у мају смо опет забележили суфицит већи од две милијарде динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У првих пет месеци и даље смо у суфициту. Ми смо у кумулативном суфициту већем од 15 милијарди динара и зато с правом говоримо о томе да до краја године можемо да очекујемо повећање плата и пензија, рекао је Мали на ТВ Пинк.

Навео је да ће у буџету за 2020. бити издвојено још више новца за инвестиције у инфраструктуру, и путну и железничку јер то, додаје, доводи нове инвеститоре.

Приходи од ПДВ-а и акциза који су већи од пројективаних говоре о томе да је ситуација у привреди много боља него што је било ко предвидео. Наравно, још пуно тога мора да се уради по питању развоја инфраструктуре и повећања запослености, боримо се за свако радно место, каже Мали.

Министар је рекао да бројни инвеститори у свету верују да је Србија на добром путу, те сада треба да се боримо за регионални развој, нове километре аутопутева, боље буџете и веће плате.

Данас оснивање радне групе за национални стадион

Министар финансија најавио је да ће данас на седници Владе на дневном реду бити и оснивање радне групе за национални стадион, коју ће водити Вања Удовичих као министар омладине и спорта, а да ће он бити његов заменик.

С тим ћемо ићи убрзаним кораком. Такође, радна група за метро ради интензивно. То су те велике инвестиције које дају могћност да повећате и раст БДП, поручује Мали.

У складу с инфомацијама, наводи Мали, добијеним с финансијског тржишта пре два дана можда је чак и начин финансирања свих тих инвестиција управо дефинисан изласком Србије с еврообвезницом на Лондонску берзу.

Постоји велика заинтересованост великог броја иневститора да улажу у Србији и у наше хартије од вредности, а и у пројекте који се планирају, јер верују у бољу будућност наше земље, рекао је Мали за Пинк.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести