Чадеж: Успех еврообвезнице - позитиван сигнал инвеститорима

БЕОГРАД: Емисија 10-годишње еврообвезнице у вредности милијарду евра на Лондонској берзи по најнижој каматној стопи коју је Србија икада остварила на хартије ове рочности има вишеструке позитивне ефекте како за банкарски сектор, тако и за привреду и грађане, и шаље позитивне сигнале инвеститорима, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
MarkoCadez--BLU01005
Фото: Дневник (Бранко Лучић)/Марко Чадеж

"Вишеструки су ефекти емитовања еврообвезнице са тако ниском премијом ризика. Она ће утицати на домаћи банкарски сектор и допринеће смањењу камате за привреду, али и становништво", рекао је Чадеж за Танјуг.

Смањење премије ризика, како објашњава, појефтињује новац, и то ће привреди омогућити лакши приступ финансијама и мањи трошак финансирања пословања, а самим тим и повећање производње.

Председник ПКС истиче и да је то одличан сигнал за стране инвеститоре.

"После јучерашње емисије на примарном тржишту капитала од јутрос је почела трговина тим обвезницама на секундарном тржишту и оне су данас једне од најтраженијих на међународном тржишту капитала", каже Чадеж.

Додаје да се истог дана кад је емитована еврообвезница, видело колики је интерес инвеститора да улажу у Србију.

"Они посматрају инвестиционе прилике у целом региону, а Србија им је најинтересантнија као лидер у привлачењу страних инвестиција у целом региону. То доста говори и о поверењу у инвестициону климу у Србији и њен потенцијал као инвестиционе дестинације. Сваки пут кад је интерес велики, то значи да вас неко процењује и на дужи рок, на пет или десет година, односно гледа како ћете се развијати и како ће економија изгледати у наредном периоду", наводи Чадеж.

То је, наглашава он, потврдила и овонедељна конференција у Лондону на којој су учествовале највеће глобалне инвестиционе компање, банке, фондови.

Председник ПКС сматра да би, имајући у виду велике инфраструктурне пројекте, било добро да и град Београд размотри могућност издавања еврообвезница.

"Позивам велике српске компаније да искористе имплус који им је дала држава и изађу на међународно тржиште капитала и да створимо здраво и диверсификовано тржиште корпоративних обвезница", рекао је Чадеж.

Србија је први пут после шест година емитовала у среду 10-годишњу еврообвезницу у вредности милијарду евра, и то на Лондонској берзи, једној од најважанихих и највећих на свету, по најнижој каматној стопи коју је наша држава икада остварила на хартије ове рочности, саопштио је раније данас министар финансија Синиша Мали.

Камата износи само 1,619 одсто, што је најнижа каматна стопа икада на десетогодишње обвезнице у еврима емитоване од стране Републике Србије на међународом финансијском тржишту.

Тражња инвеститора за српском хартијом од једне милијарде евра је премашила понуду за 6,4 пута, односно износила је 6,4 милијарде евра. 

Мали је оценио да пет пута нижа цена за капитал који смо добили, значи пет пута веће поверење инвеститора и међународног финансијског тржишта у хартије Републике Србије и у реформе које је спровела Влада Србије. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести