Мали обишао фабрику “Ansal Steel” у Врању

ВРАЊЕ: Министар финансија Синиша Мали обишао је данас у Врању фабрику "Ansal Steel", која се бави производњом опреме за рударску индустрију и која је, како кажу радници, од фирме која је "зарасла у коров" постала једна од најуспешнијих у том делу Србије.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Извршни директор "Ansal Steel" групе Београд Александар Недељковић казао је да је захваљујући Министарству привреде "Ансал-у” омогућено да закупи просторије некадашње фирме “Заваривач”, која је била у стечају.

Данас у тој фирми у Врању ради око 170 радника, каже Недељковић, и додаје да фирма има још три огранка у Нишу, Сурдулици и Љигу, као и да укупно на те четири локације запошљава 300 радника.

"Подигнута је фабрика на здраве ноге, извршен ремонт хале и опреме и покренута производња. Овде се производи опрема за рударску индустрију за српске компаније, а полако повећавамо пласман и на инострано тржиште", рекао је Недељковић.

Производни програм Ансала је омогућио да буде партнер ЈП “Колубара”, ЈП “Костолац”, ЈП ТЕНТ Обреновац, као и рударском басену Бор, рудницима угља у Босни, а полако се шири и на тржиште Немачке. Недељковић наводи да Ансал редовно исплаћује обавезе према држави и радницима, додајући да су њихове плате међу највећима у том делу региона.

"Плате наших висококвалификованих радника крећу се од 80.000 до 100.000 динара, а прошлу годину завршили смо са приходом од 30 милиона евра”, каже Недељковић.

Наводи да су користили и мере државе за ублажавање последица насталих услед епидемије вируса корона, пре свега минималац, те каже да ће вероватно конкуристати и за остале програме.

"То нам доста значи и било нам је у тешким временима велико растерећење”, подвукао је извршни директор.

Радник Зоран Томић каже да је задовољан условима рада, сарадњом са послодавцима, међуљудским односима, али пре свега платом.

Истиче да је та фирма од простора који је “зарастао у коров” због стечаја “Заваривача” постала једна од најуспешнијх у том делу земље.

И његов колега Бојан Јовић каже да је задовољан условима рада, додајући да је он веома задовољан платом коју има за посао вариоца и открио да износи 81.000 динара.

"Мислим да је тренутно у Врању за такав посао најбоља плата. Ја сам један од новијих радника, почео сам да радим пре осам месеци и имам жељу за даљим напретком у фирми”, рекао је Јовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести