Мали: Од октобра пензије све веће и веће

БЕОГРАД:  Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је вечерас да ће повећање пензија у Србији почети од октобра, а да њихово повећање даље зависи од привредног раста.
Ministar finansija Srbije Siniša Mali Foto: rts.rs/printskrin
Фото: Министар финансија Србије Синиша Мали Фото: ртс.рс/принтскрин

"Као што је председник Србије Александар Вучић рекао, пензије ће у Србији бити све веће и веће. Од октобра почиње повећање, затим иду новембар и децембар. Повећање наредне године зависиће од тога какви ће нам резултати бити у буџету, а размишљамо о даљем повећању пензија", рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Он је истакао да је то резултат одговорне економске политике и резултата који су постигнути у претходних пар година, подсећајући да Србија има суфицит у буџету већ трећу годину за редом.

"Поред тога што на одговоран начин водимо економску полтику ове земље и када зарадите више, имате простора за повећање пензија на здравој основи", оцени је Мали.

Он је напоменуо да нико не треба да брине да ли се укида или не индексација.

"Влада је показала да не доноси политичке одлуке, као што је то неко раније доносио, већ економске одлуке. И зато нема разлога да се пензије не повећавају и више од неке индексације, ако резултати остварени превасносно у привреди то омогућавају", истакао је Мали.

Он је указао да управо измене дају Влади за право да повећа пензије и више него што то, како је навео, говори нека индексација.

"Зато инсистирамо на томе да наши најстарији суграђани добију више уколико резултати у нашој привреди буду бољи, а протеклих година смо показали да можемо одговорно да водимо економску политику ове државе и да имамо и рекордне стопе раста, рекодно ниске стопе незапослености и вишак у буџету трећу годину за редом", навео је министар.

Упитан када ће бит укинут закон о привременом умањењу плата у јавном сектору, Мали је навео да ће се о томе разговарати с Међународним монетарним фондом од следеће седмице па до краја септембра, те да ће након тих разговора влада изаћи са својим предлогом", прецизирао је Мали. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести