Мали одговорио Никезићу о платама и пензијама

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали одговорио је данас на тврдње председника Одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душана Никезића да ће инфлација обезвредити најављено повећање плата и пензија, тврдњом да Никезић показује велико незнање из економије.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

У саопштењу насловљеном "Допунски час за Душана Никезића", Мали је навео да се са инфлацијом која се дешава у целом свету и њеним неминовним утицајем на грађане, држава бори тако што одржава животни стандард грађана и повећава плате и пензије.

"Пензије повећавамо већ у новембру, а плате у јавном сектору од јануара следеће године, и то у рекордном износу. Оно што Ви не разумете је свакодневна борба за наше грађане, јер су они данас на својим радним местима, пензионери примају пензије редовно, а у време владавине економских принципа које пропагирате, наши радно способни људи су били на бироу незапослених, а пензионери гладни у редовима", навео је Мали.

Нагласио је да говори о времену од 2008. до 2012. "када су инфлација и курс дивљали, а четвртина радно способног становништва била без посла".

"Просечна пројектована инфлација, Никезићу, за следећу годину је 8,7 одсто. Плате ће расти 12,5 одсто, док ће просечне пензије расти 20,8 одсто, у односу на ову годину. Први инфлаторни удар ове године смо надоместили одмах у месецу фебруару, са 20.000 динара једнократне помоћи нашим најстаријим суграђанима, уз редовно повећање и пензија и плата. Да ли пратите?", написао је министар Мали.

Нагласио је да је од 2012. године просечна плата у Србији порасла са око 300 евра на данашњих 623 евра, односно 73.114 динара, колико је износила у јулу.

"Помињете минималну цену рада? Ако поредите минималну цену рада 2023. године, и ону која је била у ваше време, дођете до тога да ће од 1. јануара запослени са најмањим примањима у Србији зарађивати чак два и по пута више него тада. Кажете да није довољно? А ваш минималац од 15.747 динара је био довољан? Да ли је то та одговорна економска политика којој бисмо требали да се вратимо? Верујем да су вам се испразнили лични рачуни до сада, али верујте ми, грађани их неће пунити опет, то Вам обећавам", навео је Мали.

Закључио је да је, због тога, свакако лепа вест повећање плата и пензија.

"Лепша не може бити, нема потребе за наводницима. Можда сте некада морали иронијом да завијате Вашу статистику, али данас је ова власт чиста пред својим грађанима, који знају да држава о њима брине", наводи се у саопштењу министра финансија.

Мали је истакао да радници и пензионери у Србији неће ништа изгубити док год о њима брину одговорни људи.

"Ви сте изгубили прилику да то урадите како треба, а могли сте да сте то желели. Али, уместо да се бавите грађанима Србије, бавили сте се само пуњењем сопствених џепова. Нема поправног сада. Седите, један", пише у саопштењу Синише Малог.

Никезић је данас у свом писаном обраћању јавности изнео тврдњу да ће инфлација обезбвредити најављено повећање плата у јавном сектору, пензија и минималне зараде и додао како ће ове године три милиона људи из ових категорија становништва изгубити по једно месецно примање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести