МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Србија ће достићи просечну плату од 1.400 и пензију од 650 евра

БЕОГРАД: Министар финасија Синиша Мали поручио је данас да ће Србија достићи циљеве који се односе на висину просечне плате и пензије јер је тешким реформама и консолидацијом финансија постигла стабилност, раст и сигурност.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је у објави на Фејсбуку, одговарајући на критике економске политике које је изнео потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Душан Никезић подсетио да је он био државни секретар Министарства финансија и имао  прилику "да својом економском експертизом уради шта мисли да је добро за грађане".

Мали је навео да је тврдња Никезића да "људи у Србији живе лошије него пре десет година" постала виц, али да грађанима Србије пре 10 година "није било смешно".

"Није била смешна ни просечна зарада од 330 евра, ни просечна пензија од једва преко 200 евра, ни минимална зарада од 15.000 динара, ни пола милиона људи који су остали без посла, ни незапосленост која се попела на 25,9 одсто, ни мизеран ниво страних директних инвестиција које нису могле да заврте привредни раст у земљи на ивици банкрота у којој те 2012. године на рачуну није било пара чак ни за исплату пензија", написао је Мали.

Подсетио је да данас, деценију касније, Србија премашује плату од преко 810 евра у децембру, минималну зараду од 400 евра, 390 евра износи просечна пензија, а да је циљ да 2027. грађани просечно зарађују 1.400 евра, пензионери да достигну 650 евра пензија, а минимална зарада да износи 650 евра.

"То ћемо и достићи јер смо тешким реформама и консолидацијом финансија постигли стабилност, раст, сигурност. То нам је спустило незапосленост на 9 одсто, доноси нам 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција, раст БДП-а од 2,5 одсто прошле године и план да ове године тај раст износи и више, 3,5 одсто. Све ово у време кризе која у свету траје већ годинама", нагласио је Мали.

Никезић је раније данас изнео тврдњу да "људи у Србији живе лошије него пре две и пре десет година" и навео да "то никакве поруке и цртежи на табли не могу да промене".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести