Мали одржао предавање полазницима ШНО о економији државе

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали одржао је данас предавање полазницима Школе националне одбране на тему "Фискална стабилност као предуслов несметаног функционисања система безбедности и одбране Србије".
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Мали је полазницима говорио о циљевима економске политике Владе Србије, фискалној консолидацији и постигнутим економским резултатима, које, каже, потврђују и макроекономски показатељи.

Мали је навео да је дефицит у 2014. години износио 6,2 одсто БДП-а, а да је у 2018. години остварен суфицит од 0,6 одсто БДП-а.

Он је додао да је заустављен раст јавног дуга, који је са 70 процената бруто друштвеног производа у 2015. години, смањен на 50,6 одсто БДП-а, на крају јануара ове године. 

"Учешће јавног дуга у БДП-у је за три године смањено за око 20 процентних поена БДП", навео је Мали, а наводи се у саопштењу.

Додао је и да се у Србији константно смањује незапосленост.

Мали је рекао и да су макроекономска стабилизација и поправљање пословног амбијента допринели расту страних директних инвестиција на 3,2 милијарде евра нето у прошлог години, те да је од свих СДИ које долазе у регион, око 57 одсто у Србији.

Министар је говорио и о буџету за 2019. годину, за који је навео да је уравнотежен, реалан и развојни, а осврнуо се и на сет реформских закона који су крајем прошле године усвојени у Скупштини Србије. 

Међу тим законима су, између осталог, Закон о накнадама за коришћење јавних добара, Царински закон, Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање, као и друга законска решења, чији је циљ растерећење привреде и подстицај расту и запошљавању.

"Смањењем пореског оптерећења рада, кроз укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца, смањује се пореско оптерећење просечне нето плате са 63 на 62 процента“, рекао је Мали.

Он је говорио и о издвајањима из буџета за Министарство одбране, а било је речи и о инвестицијима у Војску Србије и изградњи станова за припаднике снага безбедности.

Предавању су присуствовали полазници Осме класе Високих студија безбедности и одбране, затим Генералштабног усавршавања и Командно-штабног усавршавања, као и старешине и наставници.

Такође, предавању министра финансија присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал мајор Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал мајор Бојан Зрнић и начелник Школе националне одбране Мићо Сувајац. 

Иначе, министар Синиша Мали је у јуну 2017. године завршио Високе студије безбедности и одбране, као полазник Шесте класе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести