Мали: Остварен суфицит од 32,2 милијарде динара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали каже да је 2018. година, по економским показатељима, била најбоља у последњих 10 година и да је остварен суфицит у буџету од 32,2 милијарде динара. 
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Година је завршена, додаје, са стопом раста БДП од 4,4 одсто, што нашу земљу сврстава међу најбрже растуће економије у Европи и да није забележен раст у само једној привредној грани, већ расте грађевинска индустрија, пољопривреда, прехрамбена индустрија.

"На крају године суфицит у буџету је био 32,2 милијарде динара. То је више од 60 милијарди боље него што смо планирали. Трећу годину за редом смо у плусу, а то се у историји Србије није десило. То говори да се штеди, води рачуна о сваком потрошеном динару", рекао је Мали.

Он је за ТВ Пинк рекао да је незапосленост смањена са 25 одсто на око 11 одсто и да је циљ да се отварањем нових фабрика незапосленост смањи на испод 10 одсто.

Учешће јавног дуга у БДП-у је, како је рекао, 50,1 одсто, те је тако Србија од презадужене земље, кад је дуг био више од 75 одсто БДП -а, свела јавни дуг на 50 одсто БДП-а. 

Као успех у претходној години министар је навео и пронаналажење стратешког партнера за РТБ Бор, који су вратили старе дугове компаније, а инвестираће и 1,5 милијарди долара у развој предузећа.

Мали истиче да се наредна посета мисије ММФ-а очекује без велике тензије, јер су остварени добри резултати у реформама. 

"За ову годину кључне ће бити - реформа јавне управе, јавних предузећа, пореске управе, борба против сиве економије", нагласио је Мали.

Подсећа да је Србија у прошлој години привукла око три милијарде евра страних инвестиција, што је рекорд у региону, али и начин да се смањи незапосленост.

"Најтежи део посла смо завршили. Нама је буџет уравнотежен, реалан. Сада се бавимо оним што је шлаг на торту, реформама које су важне да имамо атрактивну привреду", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести