Мали: Пензије ће расти још брже, у 2021. значајно повећање

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да пензионере наредне године очекује значајно повећање пензија, у складу са такозваном “швајцарском формулом”, као и да је намера да се та формула коригује како би пензије расле још брже и достигле пројектовани ниво од 430 до 440 евра просечне пензије, до 2025. године.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Влада одговорно приступа теми као што је положај најстаријих суграђана у нашој земљи, тако да паушалне оцене које се могу чути о кориговању ''швајцарске формуле'' на штету пензионера могу само штетити угледу земље и само ударају на осетљив сентимент наших суграђана који се, иначе, осећају угроженим због здравствене кризе изазване пандемијом корона вируса“, рекао је министар Синиша Мали за Танјуг.

Он је рекао да се изношење тих паушалних оцена, обичним речником може назвати – прављење рачуна без крчмара и оценио да је то постала учестала ендемска појава у нашем друштву.

"Председник Александар Вучић је био веома јасан када је то рекао, а ја ћу сада то да поновим још једном – ићи ће се на још веће повећање пензија него што је то предвиђено досадашњом ''швајцарском формулом''. Тренутна ''швајцарска формула'' предвиђа да се пензије са 50 одсто усклађују са инфлацијом, а 50 одсто са растом просечних зарада. Дакле, ако дође до корекције формуле, ићи ће се у правцу да у наредним годинама пензионерска примања буду већа у односу на износ који би омогућила примена те досадашње формуле“, објаснио је Мали.

Према његовим речима, заједно са Међународним монетарним фондом тражиће се оптималан и одржив модел, који ни на који начин неће угрозити јавне финансије.

Он је додао да се свакако неће догађати да се вишак у пензионом фонду обезбеђује из додатног пореског оптерећења постојећих радника, већ да се ПИО фонд пуни уплатама доприноса радника који ће се додатно запошљавати.

"Нама је жеља да се одржи економски баланс између активног и економски неактивног становништва и да се не сведемо на однос да један запослени, издржава једног пензионера. У тим нашим намерама нећемо успети ако радни контигент младих људи, напушта земљу. Зато бих желео и да поручим младима – останите у земљи, нудимо вам шансу, стварамо вам услове за квалитетан живот. Ми једино уз оцување те равномерности и додатно са инвестиционим циклусима, паметно осмишљеном економском политиком, високим стопама раста које премашују пет и више процената можемо стићи до тог циља“, сматра Мали.

Он је поновио да не разуме лошу намеру и жељу да се ствари прикажу горим него што јесу.

"Наши најстарији су преживели вишегодишњу транзицију, проблеме који су уследили у сада већ бившим социјалистичким предузећима, економску кризу, инфлацију, периоде политичке неизвесности и све то је довољно велика траума. Али, сада, када их поред свих животних недаћа тангира и здравствена криза због короне, узнемиравати их причом да ће се ићи ка смањивању предвиђених повећања њихових пензија, само је знак огромне неодговорности и неупућености појединаца који износе податке, за које се не зна тачно на чему су утемељени “, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести