Мали: Пореска ће добијати податке о рачунима у реалном времену

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се Предлогом закона о фискализацији стварају услови за сузбијање сиве економијем ефикасније контроле и боље наплате пореза.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Предлажено је да примена закона почне 1. јануара 2022. године.

Министар је у Скупштини Србије рекао да се предложени модел фискализације заснива на онлајн режиму који омогућава достављање података о издатим фискалним рачунима Пореској управи у реалном времену у тренутку промета на мало.

То ће, према његовим речима, осигурати да се сваки промет добара и услуга на мало, евидентира преко електронског фискалног уређаја.

“На овај начин стварају се услови Пореској управи за ефикасно праћење и контролу пореских обвезника код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза, као и повећање броја пореских контрола у самом седишту пореског органа, чиме се смањује потреба за теренским контролама”, рекао је Мали.

Каже да се законом предлаже проширење обухвата фискализације на све обвезнике пореза на приходе од самосталне делатности и све обвезнике пореза на добит правних лица, који врше промет на мало, с тим да је изузетно могуће поједине делатности изузети од обавезе евидентирања промета на мало у посебно оправданим случајевима.

“С обзиром на то да нови модел фискализације може створити трошкови привреди, који би били једнократне природе држава је преузела највећи део терета на себе, те је у усвојеном буџету за наредну годину издвојено 3 милијарде динара за сувенције привредницима”, рекао је Мали.

Предлогом закона се смањују трошкови пословања на дужи рок, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент, нагласио је министар.

Укључење привредника у тржиште дигиталне имовине

Мали је изјавио да Предлог закона о дигиталној имовини треба да допринесе позиционирању Србије као лидера у југоситочној Европи у дигитализацији финансијских технологија.

Мали је у Скупштини Србије, образлажући предложено решење, рекао да је главни циљ закона отварање већих могућности пословања привредника, те да ће захваљујући њему привредници лакше финансирати своје иновативне идеје.

Како је објаснио, отвара се могућност за унапређење ликвидности привредника и њихово укључење у тржиште дигиталне имовине.

"Дигитална имовина, која се понекад назива и крипто-имовина или виртуална имовина, у овом предлогу закона је дефинисана као дигитални запис вредности који се може дигитално куповати, продавати, размењивати или преносити и који се може користити као средство размене или у сврху улагања”, рекао је Мали.

Он је подсетио да је најпознатији представник дигиталне имовине у свету биткоин, а најчешћа технологија на којој се дигитална имовина креира је блокчејн технологија.

Мали је навео да ће доношењем новог закона, привредници имати на располагању више иновативних могућности за развој свог пословања, као што је издавање инвестиционих токена у циљу прикупљања капитала или покретања платформи за размену дигиталне имовине.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести