Мали позвао мађарске привреднике да улажу у Србију

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас у Будимпешти са министром спољних и спољноекономских послова Мађарске Петером Сијартом, са којим је разговарао о економским мерама за подршку привреди које су две земље донеле, као и о стању економије које је изазвано пандемијом вируса ?овид-19.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је навео да је важна сарадња две земље у великим инфраструктурним пројектима, као и да се настављају велики инфраструктурни пројекти међу којима су брза пруга Београд-Будимпешта, као и снабдевање гасом и пројекат Турски ток.

“Ми ћемо у наредних месец - два завршити са целокупним инфратруктурним пројектом који је везан за Турски ток који пролази кроз Србију”, рекао је Мали.

Поручио је да су мађарски инвеститори добродошли, позвао их је да искористе ова средства и да дођу у Србију, да запосле наше људе, и да наравно остварују профит.

Министар је након састанка са мађарским министром медијима рекао да је у оваквим околностима важна сарадња две земље, али и читавог региона.

“Последњих неколико недеља често смо се сретали, а одлични односи између нашег председника Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана говоре о томе да односи две земље никада нису били бољи. Веома ми је важно да то напоменем, с обзиром на то да цео свет пролази кроз никада већу економску кризу”, каже Мали.

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је навео да су пре неколико недеља економисти говорили да је ова криза слична оној из 2008. године, а сада већ говоре да виши личи на чувену Велику депресију из 1929. године.

Мали је рекао и да се у последњих 100 година никада није десило да цео свет и цела глобална економија стане.

“То говори о томе да Мађарска, Србија и цео регион треба да сарађују још боље и још чвршће, како бисмо из ове кризе изашли што пре и наставили са нашим економским развојем. Данашњи разговор са господином Сијартом је био веома конструктиван и желим да похвалим мере које је мађарска Влада предузела како би подржала привреду”, каже Мали.

Напоменуо је да су надлежни у Србији на кризу одговорили јаким, агресивним и свеобухватним пакетом подршке од 5,1 милијарди евра, што је 11 одсто БДП-а Србији.

Мали каже да тај пакет мера подразумева одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, директна плаћања минималне зараде за запослене, као и велику гарантну шему у смислу јефтиних кредита за обртна средства и обезбеђивање ликвидности.

То је, додаје, довело до тога да није велики број људи изгубио посао и подвлачи да је овај програм испунио своју сврху и погодио у циљ.

Нагласио је да је привредни раст Србије у првом кварталу износио пет одсто, док је, на пример, пад БДП-а у ЕУ у истом периоду био -3,5 одсто, а у САД пад је -4,8 одсто.

“Дакле, добри смо, борба је тешка и биће још тежа, а управо овакви разговори су важни како бисмо заједно били још бољи и јачи. Нарочито поздрављам мађарске мере које су усмерене на помоћ компанијама које желе да улажу у регион, дакле и у Србију”, рекао је министар Мали.

Подсетио је да је Србија је прошле године имала 3,8 милијарди евра страних директних инвестиција, те навео да свака нова директна инвестиција значи нова радна места и већи БДП.

“Ми ћемо наставити као две Владе да водимо рачуна о нашим јавним финансијама, да подржавамо нашу привреду, и да радимо одговорно”, рекао је Мали.

Подсетио је да се са мађарским министром састао пре неколико недеља у Београду, те да је тада покренуто питање како ће мађарска мањина да прелази границу само са личном картом, као и да је то у међувремену решено.

“Зато је важно да се често састајемо, састанци и комуникација доводе до тога да брзо и ефикасно решавате проблеме, а у корист обе земље. Чекам вас у Београду и позивам мађарске инвеститоре да дођу у Србију, али такође и српске привреднике у Мађарској да се пријаве за ваш програм и да искористе тај новац за нове инвестиције. Само нас боља економија и нова радна места воде ка бољем сутра”, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести