Мали: Предлог владе о минималцу до краја наредне недеље

БЕОГРАД: Влада Србије ће до краја наредне недеље изаћи са предлогом о висини минималне зараде за 2021. годину, изјавио је за Танјуг министар финансија Синиша Мали и додао да ће се тражити компромисно решење којим ће, у тренутној кризи изазваном вирусом корона, бити задовољни и радници и послодавци.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Мали је истакао да је повећање минималца питање компромиса, јер, наводи, синдикати траже веће повећање минималне зараде, а с друге стране послодавци гледају шта је за њих реално.

"Поготово сада, имајући у виду да смо ми данас у једној великој економској кризи, не само Србија, већ цела економија глобално. Због тога морамо бити опрезни и паметни. Радимо анализе, Влада Србије ће до краја наредне недеље изаћи са предлогом минималне зараде, па ћемо на крају сести и са послодавцима и синдикатима да нађемо компромис", рекао је Мали.

Додаје да минимална зарада у глави грађана Србије значи да се животни стандард побољшава, а с друге стране, каже, треба имати у виду и интересе послодаваца, јер превелико повећање минималца води у сиву зону и отпуштање радника.

"Због тога је баланс веома важан. Ја се минималном зарадом бавим последње две године, увек смо налазили добро и компромисно решење, тако да немам сумњу да ћемо наћи и ове године", навео је Мали.

Подсећа да је прошле године минимална зарада повећана за највећи апсолутни износ од 3.000 динара, и да сада износи 30.022 динара.

Мали је подсетио и да су преговори око минималца за 2021. годину већ почели и да су и синдикати и послодавци изнели своје ставове.

Чланови Социјално-економског савета званично су у уторак, 25. августа, почели преговоре о висини минималне зараде за 2021. и на састанку су синдикати затражили да минимална зарада буде у износу минималне потрошачке корпе од 37.500 динара, а послодавци да раст минималца не падне на терет привреде.

На састанку су били преговарачки тимови Савеза самосталних синдиката Србије, УГС Независност, Уније послодаваца Србије, као и Министарства за рад и Министарства финансија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести