Мали: Прво извлачење 21. новембра, стигло 140.000 коверата

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су грађани Србије до сада послали 140.000 коверата за наградну игру “Узми рачун и победи 2020” и најавио да ће прво извлачење бити 21. новембра.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На конференцији за медији поводом представљања правила игре, Мали је истакао да је задовољан одзивом грађана и додао да су грађани на основу коверата које су послали заправо послали милион и по рачуна.

Подсетио је да је у једној коверти потребно спаковати 10 фискалних рачуна или слипова, чија појединачна вредност није мања од 100 динара.Мали је навео да ће прво извлачење бити 21. новембра и додао да ће бити неколико кругова извлачења.

Навео је да су награде 12 станова у Београду, 60 аутомобила, док ће девет локалних самоуправа, чији грађани пошаљу највише коверата по глави становника, поделити 180.000 евра.Министар је позвао грађане да учествују у наградној игри и нагласио да је циљ наградне игре да се подигне свест грађана о узимању фискалног рачуна приликом сваке куповине.

Додао је да се на тај начин јача финансијска позиција државе и да се од тог новца граде болнице, вртићи, школе, путеви, али и да се користи у борби против вируса корона.

Изразио је наду да ће узимање рачуна постати навика и континуирана активност и након наградне игре.

Мали: Спремани да мењамо неке законе,али порез мора да се плати

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је спреман да разговара са фриленсерима о евентуалној измени закона по питању њихових пореских обавеза у будућности, поручивши да они, ипак, као и сви грађани сада морају да измире порез из претходног периода.

"Порез мора да платимо. Спреман сам да разговрамо о томе за будућност, ако треба још неке ствари да објаснимо, можда неки закон и да променимо, да изменимо и појаснимо. Није проблем, али ћемо то да радимо у будућности", рекао је Мали одговарајући на питања новира у Палати Србија.

Истиче да се спорне пореске обавезе фриленсера и свих који зарађују тако што имају приходе из иностранства односе на протекли период и да они, као и сви ми, морају да плате порезе и допрносе.

"Очекујем да то измире и они који зарађују на овај начин", нагласио је Мали.

Захвалио је Пореској управи што је изашла у сусрет свима онима који нису извршавали своје обавезе тако што их је обавестила да спроводи контроле.

"Не верујем да било где у свету можете то да чујете осим у Србији, ето чули сте у Србији. Желимо да се подигне свест свих у Србји да порез треба платити".

Мали додаје да није спорно да порез треба да се плати и да је то обавеза фриленсера утврђена још законом из 2001. који је дорађен 2003. године и да се од тада до данас ништа није мењало.

"У том погледу сви који зарађу би треблао и да плаћају порез. Иначе, у Србији 2,2 милиона грађана плаћа порезе и доприносе. На основу инфорамција које имамо неки који имају приходе из иностраства се нису снашли у свему томе, али то није хоби ако зарађујете новац и треба да водите рачуна о пореским обавезама. Ако не можете сами узмите пореског саветника", поручио је министар.

Каже да је увек спреман да разговара са свима који тако зарађују, као и да им Пореска управа излази у сусрет тако што им попуњава пореске пријаве ако то сами не знају да ураде.

Мали додаје да се слаже да је 2003. много мање људи зарађивало на такав начин и да за је зато за убудуће спреман да разговара о измени закона.

Мали: Одговорићемо на изазове,у експозеу "праве ствари"

Сигуран сам да ћемо са предложеним саставом нове владе одговорити на све изазове који су пред нама, каже министар финансија Синиша Мали и наводи да ће се у експозеу Ане Брнабић чути праве ствари и прави циљеви.

Упитан да прокометарише нови састав владе, Мали је изразио задовољство предлогом кандидата за министре.

"Прво ми је драго што ће Ана Брнабић бити председница влада, што ће у влади бити 50 одсто жена. То је сјајан састав, добра енергија. Велика су искушења пред нашом земљом", рекао је Мали на конференцији за новинаре поводом представљања правила и наградног фонда првог круга наградне игре "Узми рачун и победи 2020".

Напоменуо је да је председник Србије и СНС Александар Вучић дефинисао шест циљева за нову владу који се, каже, односе на економију, очување суверенитета и територијалног интегритета, јачање наших одбрамбених способности и борбе против ковида 19.

Мали је нагласио да су то огромни изазови, да сматра да је састав нове владе прави, да ће дати ту потребну енергију да се одговори на све те изазове и да се на прави начин сачувају интереси грађана Србије.

"Веома сам задовољан. Радујем се и тој седници Скупштине сутра. Мислим да ћете у експозеу чути, бар на основу разговора које сам имао са Аном Брнабић, праве ствари, праве циљеве", навео је Мали, који у новој влади остаје министар финансија.

Каже да је тежак период пред Србијом, те да су велике ствари урађене у протеклом периоду и по питању економије и по питању борбе против ковида 19.

"Још су већи изазови пред нама не само због положаја Србије, већ и због изазова са којима се цео свет суочава и због корона вируса, промене пирвредног амбијента, промене начина живота. Сигурна сам да ћемо са овим саставом владе на прави начин на све те изазове и одговорити", закључио је Мали.

Мали: Ускоро закони који ће утицати на сузбијање сиве економије

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је држава посвећена сузбијању сиве економије и додао да је његово министарство припремило Предлог закона о фискализацији, као и да је у припреми Предлог закона о е-факутрама.

Мали је истакао да ће та два закона допринети да се сива економија још више сузбије.

Истакао је да је у петак на сајту Министарства финансија изашао Предлог закона о фискализацији и увођењу нових фискалних каса.

Министар је најавио да ће се тај Предлог закона за неколико дана наћи у парламенту на јавној расправи, очекује да ће бити донет до краја године, а да ће његова примента почети 1. јануара 2022. године.

Објаснио је да би тим законом била омогућено да се кроз онлајн систем прати промет.

За та нова софтверска решења и фискалне касе, додаје Мали, држава ће буџетом за следећу годину издвојити од 3,5 до четири милијарди динара.

Истакао је да ће највећи терет нових фискалних каса преузети држава, и да привреда неће имати никаква оптерећења.

Мали је рекао да ће се то улагање државе исплатити у року од годину до годину и по дана.

Подсетио је да су последње измене Закона о фискализацији биле 2004. године и истакао да се технологија и пословно окружење од тада много променила.

Други предлог закон који припрема Министарство, додаје Мали, јесте о е-фактурама и изразио наду да ће тај закон бити усвојен у првом кварталу наредне године, док ће са применом кренути, такође, од 1. јануара 2022. године.

Каже да се е-фактуре уводе на захтев привреде и да више неће бити папирних фактура, јер ће бити дигитализоване, а чиме ће бити смањене потенцијалне неправилности и сузбијање сиве економије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести