Мали: Ребаланс буџета усмерен на јачање економије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је ребаланс буџета, који се данас налази пред посланицима Скупштине Србије, усмерен на јачање економије и БДП, као и додатно јачање напора у борби против корона вируса.
 Ministar finansija Siniša Mali na RTS Foto: RTS/prinskrin
Фото: Министар финансија Синиша Мали на РТС Фото: РТС/принскрин

Мали је за РТС рекао да је јавни дуг у Србији под контролом и да неће прећи 60 одсто БДП, за разлику од неких земаља у којима, како каже, јавни дуг иде и преко 150, 200 одсто.

Министар је истакао и да ће Србија по стопи раста бити најбоља у Европи и истакао да ће према пројекцијама ММФ и Европске комисије Србија имати највећи кумулативни раст у наредне три године.

Ми смо водећи и то кажу и ММФ и Европска комисија... То значи да смо на прави начин спровели реформе и ојачали нашу економију, рекао је Мали.

Он је навео да је Србија у првом ребалансу буџета, када је почела пандемија корона вируса, издвојила огроман пакет помоћи за здравство и за грађане, као и за привреду.

То се показало као добар корак, истакао је Мали и додао да је у другом кварталу ове године стопа незапослености на историјски најнижем нивоу од 7,3 одсто.

Новим ребалансом је предвиђено да се додатно ојача и борба против корона вируса, каже Мали.

Издвојено је 9 милијарди динара за завршетак изградње две ковид болнице и њихово опремање, за набавку лекова и друге болнице, као и за капиталне пројекте, као што су завршетак обилазнице око Београда и Моравски коридор

Предвиђено је и 5,1 милијарда за пољопривреднике, као и по 10.000 динара за све здравствене раднике.
Мали је рекао да за десетак дана пред Владу стиже и нови буџет.

Додао је да се планира дефицит од три одсто у договору са ММФ-ом, што даје даље могућности за смањење јавног дуга.

Најавио је и рекордан износ новца за капиталне инвестиције.

Мали је рекао да це од 1. јануара бити веће пензије и минимална зарада, а најавио је и да ће се знати колики ће бити раст плата у јавном сектору.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести