Мали: Дефицит буџета последица борбе са пандемијом

БЕОГРАД: Изградња и опремање ковид болница, општа обнова болница и домова здравља као и помоћ здравственим радницима главни су разлози што овогодишни дефицит у буџету износи 8,75 одсто уместо 0,5 одсто колико је било планирано, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је на седници скупштинског одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава навео да иако је дефицит на први поглед велики он је мањи него у многим развијеним земљама. Поменуо је дефицит у Великој Британији од 16, 5 одсто, те у Француској, Шпанији и Италији, где је, каже, већи од 10 одсто.

"Код других је и раст јавног дуга у односу на БДП огроман и креће се и до 157 одсто у Италији, Америка је прешла 100, док код нас не прелази 60 одсто.

Пројекција за 2021. годину јесте да имамо дефицит од три одсто и да он буде испод 60 одсто учешћа у јавном дугу", рекао је Мали.

Он је оценио да је улагање ове године било исправно јер се улагало у јавне инвестиције, путеве, болнице и слично и најавио да ће и у буџету за 2021. годину бити веће јавне инвестиције.

Указао је да се држава добро борила са пандемијом и да је већ у априлу усвојен први ребаланс буџета. Како директно тако ииндиректно је уложено око 5,8 милијарди евра или нешто више од 12 одсто домаћег бруто производа за помоћ привреди.

То је обезедило да немамо црне сценарије којих је било у неким земљама.

Помоћ се састојала од уплата минималних зарада за више од милион радника, одлагању уплата пореза и доприноса, мораторијуму на отплату кредита.

Помоћ кроз Фонд за развој је још у току, кроз гарантну шему где је од предвиђених две милијарде евра утрошена 1,4 милијарде.

Навео је да пројекција да ће раст БДП износити минус 1 одсто што је, према његовим речима најбољи резултат у Европи.

Мали је изјавио да је ребалансом овогодишњег буџета предвиђено 1.291 милијарди динара прихода, 1.774 милијарди расхода те ће дефицит износити 483 милиона динара или 8,75 одсто.

Министар финансија је рекао и да је у ситуацији пандемије мало земаља радило на побољшању стандарда грађана а код нас је у тој области урађено доста.

У том смислу навео је повећање плата здравственим радницима од пролетос, једнократну помоћ по 10.000 динара колико ће добити до краја године, затим једнократну помоћ пензионерима и свим грађанима.

Рекао је и да ће од 1. јануара следеће пензије бити веће за 5,9 одсто а пошто се инфлација креће између 1,5 одсто и два одсто, реално повећање пензија биће око 4 одсто.

"Циљ нам јер да плате из године у годину расту и то и постижемо.

И у јануару наредне године ће бити повећања плата у јавном сектору а тек ћемо да видимо за колико", рекао је Мали.

Садашњи ребаланс је према његовим речима прелазни корак ка буџету за следећу годину, када ће такође бити великих изазова, јер је корона и даље ту и утицаће и на нашу и на глобалну економију

Мали је најавио да ће се и следеће године наставити са улагањима у капиталне инвестиције и навео да ниједан страни инвеститор који је намеравао да дође овде није одустао.

Подсетио је да је ове године више од 65 одсто директних страних инвестиција на Западни Балкан дошло у Србију, шсто за првих девет месеци износи 1,9 милијарду евра.

Мали је навео да је у ребаласну који је пред посланицима за опремање две ковид болнице намењено 2,8 милијарди динара а за изградњу болница у Београду и Крушевцу 6,1 милијарди динара при чему ће болница у Београду имати 1.000 нових кревета а она у Крушевцу 500.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести