Мали: Реформа Пореске управе биће завршена до 2023.

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да очекује да ће реформа Пореске управе бити завршена до 2023.године и оценио да ће та институција подстаћи даљи развој српске економије и учинити је атрактивнијом.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мали је у Скупштини Србије, где је у току расправа у начелу о ребалансу буџета за 2019.годину, казао да се, када је реч о реформи Пореске управе, очекује увођење е-фактуре, која ће бити обавезна од 2022.године, као и фискализација.

"Реформа Пореске управе мора да прати реформа целокупне државне администрације. Имали су домаћи задатак од ММФ-а да смање број филијала са 178 на 37. Урадили су огроман посао и желим да им честитам”, рекао је Мали.

Он је током скупштинске расправе казао и да се економска ситуација у Србији променила - раније је имала висок јавни дуг, дефицит, негативне стопе раста, није било инвестиција, а данас доминирају другачије теме - говори се о суфициту, стопама раста економије, стабилизован је јавни дуг, смањена стопа незапослености…

“Време фискалне консолидације је прошло и најтеже мере су иза нас, сада треба да будемо способни да суфицит искористимо на најбољи начин. Са мерама које предузимамо, наша привреда много више расте”, истакао је министар.

"То говори о опредељењу владе да остваримо веће стопе раста, а то је једини дугорочно одржив начин управљања фискалним резултатом и политиком и у обезбеђивању високе стопе раста. Боримо се и настојимо да стопе раста буду и пет, шсест, седам одсто”, поручио је Мали.

Додао је да је ребалансом буддзета направљена равнотежа између јавних инвестиција и повећања плата, као и једнократне помоћи пензионерима.

Један део усмерен је ка повећању плата и пензија, а 26 милијарди опредељено је за улагање у нове аутопутеве и Канцеларију за управљање јавним улагањима.

"Јавне инвестиције допринеће додатном расту БДП-а. Већ размишљамо и правимо планове, а до краја месеца имаћемо преглед како да уложимо преко 12 милијарди евра кроз национални инвестициони програм у наредне четири године који треба додатно да стимулише наш привредни раст”, истакао је Мали.

Он је подсетио да извоз такође бележи здраве стопе раста.

“Раст не можете да остварите једном мером, већ низом мањих мера које морају бити довољно стимулативне да омогуће раст на одржив начин”, поручио је министар финансија и додао да раст мора бити одржив и континуиран.

Одговарајући на питања посланика која су се односила на то зашто нема више домаћих улагања, он је рекао да домаће фирме не спречава ништа да инвестирају.

"Када било који инвеститор донесе одлуку да отвори фабрику и запошљава раднике, тако подстиче раст привреде, а веома смо успешни у томе и циљ је да их задржимо да остану овде и буду још бољи како би даље подигли ниво својих активности”, рекао је Мали.

Истиче и да је дошло до промене тржисног амбијента, да је повећан кредитни рејтинг земље, монетарна политика је стабилна, а фискална политика предвидива.

"Такође, имамо и ниже трошкове средстава које фирме могу да узимају како би инвестирале у производњу. То је такође важан фактор да донесу одлуку да инвестирају”, подвукао је министар Мали.

Такође је додао да се део зарађеног новца враћа као субвенција предузећима.

Мали је казао да је у разговору с привредницима могао да чује да они данас не размисљају о курсним разликама, као раније, јер је курс сада стабилан.

Истакаоје да су се трошкови задуживања предузећа смањили и да могу више да инвеститају и запошљавају.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести