Мали са Мисијом ММФ о другој ревизији аранжмана

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кејс Мартејн, а поводом друге ревизије аранжмана са Србијом који је започет у јуну прошле године и чији је циљ даље спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности, саопштило је Министарство финансија.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

На састанку одржаном у Министарству финансија, Мали је истакао да су већ остварени значајни кораци предвиђени аранжманом, те да нас у наредном периоду очекују структурне реформе које се односе на даљу реформу јавних предузећа, наставак реформе Пореске управе, зелену агенду.

Министар је нагласио да је у претходном периоду, што је у складу са аранжманом, објављен списак програма државне помоћи, те да је усвојена методологија за праћење фискалних ризика.

Додао је такође да је усвојен акциони план са роковима за спровођење нове Стратегије државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Србије, као и нова Стратегија за развој тржишта капитала и одговарајући временски ограничен акциони план за њено спровођење.

Разговарало се и увођењу новог система за обрачун зарада у јавном сектору „Искра“, који ће у потпуности увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава, што је један од реформских циљева, наводе из Министарства.

Било је речи и о увођењу нових система е-фактура и е-фискализације у Србији а Мали је још једном нагласио да сви обвезници фискализације морају да пређу на нови систем до 1. маја ове године и истакао значај е-фискализације у борби против сиве економије.

Осврнуо се и на макроекономске показатеље наше земље, наводећи да је Србија прошлу годину завршила са привредним растом од 7,4 одсто, да је незапосленост у четвртом кварталу 2021. била 9,8 одсто, што је на нивоу пре пандемије, као и да је јавни дуг под контролом.

„Током прошле године остварили смо и рекордан прилив страних директних инвестиција, што показује да смо очували поверење инвеститора упркос пандемији“, рекао је Мали.

Навео је и да су привредном расту значајно допринеле капиталне инвестиције које се реализују, те да је у току изградња 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, као и инвестиције у здравство и зелену агенду.

У саопштењу се наводи да је на састанку било речи и о три пакета подршке којима је држава помогла привреду и грађане током пандемије, а која су укупно вредна око 8,8 милијарди евра, односно 18,2 одсто БДП.

Једна од тема састанка била је и помоћ државе мајкама које добију дете након 1. јануара ове године, како би им се помогло при куповини стана или куће.

Министар финансија и делегација ММФ-а разговарали су и о најновијим мерама које је Влада Србије усвојила, а које се односе на привремену забрану извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво, ограничење цене појединих нафтних деривата и смањење акциза на гориво.

Мисија ММФ је данас започела посету Београду, поводом друге ревизије аранжмана са Србијом.

Србија је у јуну прошле године склопила нови саветодавни аранжман са ММФ-ом Инструмент за координацију политика, који ће трајати до краја 2023. године, дакле 30 месеци.

Аранжман је, истиче се у саопштењу, у потпуности саветодавног карактера, што значи да не подразумева финансијску подршку.

Прва ревизија програма успешно је завршена у новембру прошле године, подсећају из Министарства финансија.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести