Мали: Србија испуњава препоруке ФАТФ

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се испуњавањем препорука Радне групе за финансијску активност (ФАТФ) Србија нашла у уској групи земаља које су у највећој мери усклађене са тим препорукама.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Наша земља на време и пре рокова испуњава своје међународне обавезе, а са овом динамиком испуњавања обавеза према МАНИВАЛУ нашла се у уском кругу земаља које су у највећој мери усклађене са препорукама ФАТФ2", рекао је Мали.

Он је навео да је Комитет Савета Европе МАНИВАЛ објавио трећи извештај о напретку и Србија је од претходне оцене "делимично усклађена" сада оцењена као "усклађена".

Мали је навео да су неке од препорука везане за законе које смо већ усвојили и да ће ови већ испуњени кораци бити вредновани тек 2021. године.

"Ми смо уоквирили наше законодавне активности. Усвојили смо законе које су у складу са правним тековинама ЕУ и правилима МАНИВАЛА, а преостаје нам усвајање смерница, разних упустава и конкретна примена у пракси усвојених законских аката", казао је Мали.

Он је истакао да доста очекује од Стратегије за спречавање прања новца и финансирања тероризма, која је већ прошла јавну расправу и очекује се њено усвајање на седници Владе Србије, можда већ током наредног месеца.

Према његовим речима, циљ те стратегије биће да заштити привреду и финансијски систем државе од опасности које узрокују прање новца, финансирање тероризма и ширење оружја за масовно уништење.

Мали је истакао да ће уједначеност правног поступања са земљама ЕУ допринети томе да Србија на инвестиционој мапи пронађе своје место које јој, захваљујући труду и реформама, већ припада, а остаје да то препознају и важне међународне финансијске и рејтинг агенције.

"Очекујемо доделу инвестиционог рејтинга Србији до краја ове године. Рејтинг агенције узимају у обзир правну сигурност улагања, постојање политичке стабилности, континуирану посвећеност и опредељење да се иде напред у реформама”, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести