Мали: Србија најбоља у Европи и ове и следеће године

БЕОГРАД: Србија је према анализи Међународног монетарног фонда најбоља у Европи од свих земаља са најнижим очекиваним падом БДП-а од 3 одсто ове године, али и предвиђеним растом од 7,5 одсто већ у наредној години, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали. 
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Међународни монетарни фонд (ММФ) је у својој анализи јуче навео да ће економија Србије имати најмањи пад, односно да ће највише расти ове године у односу на све остале европске земље, а 2021. године предвиђају стопу раста од 7,5 одсто.

"Бићемо најбрже растућа привреда у Европи, ''број један''. Србија ће 2020. кроз најнижи пад и највећи раст, и 2021. кроз највећи раст бити ''број један'' економија у Европи", истакао је Мали коментаришући анализу ММФ-а.

Зато су, каже, биле важне реформе које је држава протеклих година спровела а које су, како је подсетио, започете када је председник Александар Вучић био на челу Владе Србије.

Сада Србија, како је рекао, има чврсте стабилне јавне финансијае и добар пакет економских мера који јој, како је рекао, омогућава да се сачува свако радно место, производни капацитети и да "дан након ове кризе", да економија крене да се развија још брже.

"Не каже то ни Синиша ни Вучић, то каже Међународни монетарни фонд", рекао је Мали.

О обиму кризе у свету, објашњава, довољно говоре подаци да Немачка треба да падне 7 одсто ове године, затим 7,2 одсто економија Француске, 10 одсто Грчка, 9 Италија, Словенија 8 одсто, 9 одсто и Хрватска, колико и Црна Гора такође.

"А једна Србија само 3 одсто, при чему се ни са том пројекцијом ММФ-а не слажемо. Мислимо да ћемо бити још бољи од тога, односно да ће наш пад бити још мањи, или другим речима, наш раст бити још већи ове године", рекао је Мали.

Каже да очекује већи раст следеће године од 7,5 одсто колико је ММФ пројектовао.

"И није мени као министру финансија било тешко да направим овај програм мера када сте имали здраве финансије и када знате да смо протеклих пар година радили на томе да нам наше јавне фнансије буду у суфициту четири године за редом, да смањимо учешће јавног дуга у нашем БДП, да се боримо за сваку нову фабрику, инвестију, сваки километар аутопута јер управо је то оно што нам сада у овом тренутку кризе пружа стабилност и могућност да на овај начин направимо подршку привреди", рекао је Мали.

У разговорима са ММФ-ом, каже Мали, Фонд је нагласио да је Србија стабилна.

"Ми немамо структурне неравнотеже које неке друге земље имају, у смислу дефицита, виског јавног дуга у односу на БДП што нам даје довољно простора да реагујемо у оваквим ситуацијама", објашњава Мали.

Истиче као важан програм "Србија 2025" којем је држава, каже, потпуно посвећена.

"Било је важно што смо ми потпуно посвећени том инвестиционом програму јер је то оно што ће да нам носи раст БДП-а у наредном периоду, и наравно наша посвећеност сваком производном погону и свакој фабрици у Србији".

Када је реч о подршци инвестицијама, Мали је рекао да у буџету до краја године држава има 160 милиона евра намењених само за субвенција за стране директне инвестиције, фабрике, које се граде или ће се градити до краја године у земљи.

"Ми тај новац не дирамо. Исплатићемо на време тим предузећима и инвеститорима када буде било потребно. То је управо оно што утиче на наш БДП у наредном периоду", рекао је Мали.

Каже и да је на држави да буде конзервативна а да он верује да ће пад БДП-а бити ове године мањи од 3 одсто, колико је предвидео ММФ.

"Верујем у то. Наше пројекције су много оптимистичније од ових које су везане за ММФ, које су саме по себи најбоље у Европи. Али, остаје да пратимо то из дана у дан и реагујемо ако је потребно. Добро је када имате ситуацију кад можете да реагујете као што ми можемо у овом тренутку", рекао је Мали.

Мали очекује да се пријави 99 посто фирми које имају право на помоћ

Синиша Мали рекао је данас да очекује да ће се до краја ове недеље 99 одсто предузећа, која имају право на државни пакет помоћи, за ту помоћ и пријавити што, како је оценио, говори да спровођење економских мера иде добрим путем. 

"Смањује се број питања. Из дана у дан пратим питања, одговарамо буквално аутоматски и ми и Привредна комора Србије која има свој инфо центар", рекао је Мали одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Привреда углавном има иста питања, али како је приметио, "наш народ воли да директно пита и да му се директно одговори" како би се разјасниле све недоумице око начина на који привреда може да дође до помоћи државе.

"Сама чињеница да имате 83 хиљаде оних који су се већ пријавили на мере заједно са 300 хиљада који се аутоматски пријављују, дакле скоро 90 одсто за само два дана, довољно говори да је највећи бројх привредника разумео шта треба да уради како би се пријавио за ове мере, а само у два дана примене тих мера", објашњава Мали.

Очекује да ће се до краја недеље 99 одсто свих привредних субјеката који имају право да се пријаве за ове економске то и учинити.

Све иде "у два клика" а "сам број пријављених већ показује да смо на правом путу", поручио је Мали.

Јавне финансије јаке и месец дана од увођења ванредног стања

Јавне финансије Србије су јаке и снажне и новца има довољно, поручио је данас министар финансија Синиша Мали, оцењујући тренутно стање економије земље тачно месец дана од увођења ванредног стања.

Резултат тога је последица тешких и одлучних мера финансијске и фискалне консолидације у протеклом периоду, напоменуо је Мали одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

"Наше јавне финансије су јаке и снажне, имамо новца. Народна банка Србије води одговорну монетарну политику", рекао је Мали, уз констатацију да је таква политика НБС довела до тога да Србија има висок ниво девизних резерви, стабилан курс и 30 тона злата које су на располагању...

Каже да је тренутна економска криза у свету највећа у последњих 100 година, а да је држава на себе преузела највећи терет и да примењује пакет економских мера који ће, каже, омогућити да када се криза заврши, српска привреда крене да расте и брже него пре почетка кризе.

Говорећи о томе колико је месеци потребно након завршетак пандемије да се привреде опораве и врате на претходно стање, каже да чита различите анализе сваког дана, али да су два фактора најважнија, колико ће све да траје и које мере државе предузимају да ублаже последице које привреде трпе.

"Када говоримо о Србији, ванредно стање траје месец дана а не знамо колико ће још да траје. Дубина кризе зависи од времена које ћемо провести у ванредном стању", објашњава Мали.

Сви у свету раде на мерама подршке додатној ликвидности, смањењу каматних стопа, подршци за запослене, као и Србија, рекао је министар финансија.

"Оно што радимо ми, ради највећи број земаља у свету, али оно што нико не зна је ко ће први да покрене саму производњу. Први су Кинези, што је добро, али када ће да крене у Европској унији и, или, у Америци, треба бити мађионичар па то рећи", каже Мали.

На држави Србији је, додаје, да прати ситуацију из дана у дан.

Помоћ појединим државним предузећима, посебно Ер Србији, ЕПС...

Држава ће помоћи појединим предузећима у њеном власништву, пре свега Ер Србији и Електропривреди Србије, како би ове компаније могле да наставе раст и шире своје пословање у региону након завршетка пандемије Ковид-19, рекао је данас министар финансија Синиша Мали. 

Мали каже да је актуелна криза показала значај државних предузећа, пре свих Ер Србије и ЕПС-а, а за које су многи говорили да треба да буду угашени или продати.

Министар финансија је рекао да је Србија једна од малобројних земаља, а једина у региону, која има националну авио компанију која, како је истакао, расте и која је профитабилна.

"Та иста авио компанија, наша, српска, нам је вратила хиљаде грађана који су били по различитим делова света, у Србију. Десетине, стотине тона помоћи медицинског материјала допремила у Србију. Шта бисмо ми урадили да немамо Ер Србију и да смо слушали неке друге који су говорили - ''то вам не треба''?"

Поред Ер Србије, Мали каже да ће држава помоћи још неким предузећима као што је Електропривреда Србије.

"Да буду још јачи, да инвестирају још више у своје капацитете да кроз подршку и тим великим предузећима, и ту не мислим само на јавна предузећа... мислим и на приватна предузећа којима можемо да помогнемо кроз корпоративне обвезнице као држава, да још брже расту, да се шире у региону", рекао је Мали.

Подсетио је на пакет економских мера који је влада усвојила а који је вредан 5,1 милијарду евра.

Каже да ће велики степен опоравка домаће привреде зависити од тога колико брзо буде јачала привреда у свету.

"У овом тренутку охрабрује чињеница да се број незапослених не повећава. 

Дакле, мере су погодиле суштину", оценио је Мали.

Од грађана Србије држава очекује да буду дисциплиновани, да сви треба да слушају лекаре и издрже још мало, поручио је министар финансија. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести