Мали: Стигло 140.000 коверата са рачунима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је поводом овогодишње наградне игре “Узми рачун и победи”, иако њена промоција још није почела, стигло 140.000 коверата са рачунима, потребним за учешће.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

За учешће је потребно у коверти послати 10 фискалних рачуна минималне појединачне вредности 100 динара, или 10 слипова ако се плаћа картицом, рекао је Мали, уз констатацију да је циљ да се подигне свест грађана да приликом сваке куповине треба да траже фискални рачун. Грађани треба да разумеју да продавац, ако им не да рачун, не вара само државу, већ и њих, јер се новац од фискализације користи за изградњу болница, школа, вртића, борбу против ковид-19, изјавио је Мали. Он је изнео податак да је држава због епидемије вируса корона издвојила 5,8 милијарди евра као помоћ привреди и грађанима. У игри “Узми рачун и победи” награде су 60 аутомобила “Фијат 500Л” и 12 станова у насељима Земунске капије и Београда на води, а прво извлачење јер 21. новембра. Мали је навео да је наградна игра део акционог плана за борбу против сиве економије, као шту су и централизоване и транспарентне набавке и реформа пореске управе.

Донећемо још два кључна закона – о фискализацији и електронским фактурама, рекао је Мали. Он је најавио да ће држава највећи део трошкова за увођење нових фискалних каса преузети на себе, због чега неће бити оптерећења привредника. Трошкове од око четири милијарде динара ћемо обезбедити из буџета и то улагање ће се исплатити за годину до годину и по дана, казао је Мали. Директорка Пореске управе Драгана Марковић је изнела податак да је прошле године контролисано скоро 3.300 фискалних каса, после чега је привремено затворено готово 1.100 објеката – углавном угоститељских и трговина на мало. Ове године је до октобра извршено скоро 2.000 контрола, уз затварање више од 800 објеката, а већином се ради о угоститељским објектима, пекарама и трговинама на мало, рекла је Драгана Марковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести