Мали: Суфицит у буџету 12 милијарди динара

БЕОГРАД: Србија је прошле године остварила суфицит у буџету који је био нешто већи од 12 милијарди динара и ти вишкови користе се за инвестиције или повећање плата и пензија, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали гостујући на ТВ Хепи.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је за ТВ Хепи рекао да Србија није никада имала више инвестиција, од путева, нових фабрика, а улаже се у инфраструктуру која се деценијама није градила.

"Сада имамо пројекте, а размишља се о томе по којим ценама инвеститори могу да нам дају новац да би спровели планирана улагања", објаснио је Мали

"Прошле године имали смо 3,8 милијарди евра инвестиција. Када се погледају улагања на Балкану, 60 одсто инвестиција заврши у Србији. Сада се размишља о додатном оспособљавању радне снаге, њиховом образовању", рекао је Мали.

Он је нагласио да је политика Владе Србије унапређење економије и да је стопа раста прошле године била четири одсто, док је незапосленост у трећем кварталу рекордних 9,5 одсто.

Мали је навео да очекује још веће повећање плата у приватном сектору. Тржиште рада ради свој посао, иде се ка томе да се плате повећавају.

"Подсећам да смо у децембру имали просечну плату од преко 500 евра, а некада смо каскали за земљама региона. Сада се боримо да плата буде 550, па 600 евра", истакао је министар.

Раст плата, према речима министра, додатно би требало да подстакне пројекат "Србија 2025".

"Са 14 милијарди евра, што планирамо да уложимо у инфраструктуру достићићемо стопе раста од шест или седам одсто. Јавне инвестиције су управо покретач економије. Када имате канализациону, водоводну мрежу, путеве, железницу, онда долазе инвеститори, отварају се фабрике, нова радна места", објаснио је Мали.

Мали је додао да ће се о повећањима плата и пензија разговарати у септембру ове године.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести