Мали: Велико интересовање инвеститора за наше обвезнице

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија продала државне обвезнице деноминоване у еврима на рок од 20 година, по стопи приноса од три одсто и успешно реализовала целокупну емисију у укупном износу од 150 милиона евра.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Имали смо одличан одзив инвеститора, што је за нас знак поверења у финансијски систем Србије. Постоји вера у националну монетарну и економску политику. Ово је најава узбудљиве године када је реч о развоју домаћег тржишта капитала, рекао је Мали, а пренело Министарство.

Он је прецизирао да је Србија емитовала обвезницу деноминовану у еврима са купонском стопом од 3,5 одсто и успешно реализовала целокупну емисију.

Двадесетогодишњом државном обвезницом, продужена је рочност државних хартија од вредности деноминованих у еврима, које су се до сада емитовале са максималном рочношћу од 15 година. Укупан обим тражње износио је 191.457.000 евра, што додатно потврђује атрактивност државних обвезница и поверење инвеститора у нашу економију, рекао је Мали.

Како је објаснио, државне обвезнице на наплату доспевају 31. јануара 2040. године, а исплата купона вршиће се годишње сваког 31. јануара до датума доспећа.

Министар је истакао да је интересовање било толико велико да су стизале и понуде за испод три одсто камате.

Он је најавио да се за емитовање припремају и дванаестогодишње обвезнице које ће бити деноминоване у динарима, те да ће бити понуђене на домаћем тржишту у наредном периоду.

Ми ћемо у наредном периоду припремити и дугорочне обвезнице деномиране у динарима. Идемо на већу динаризацију финансијског система Србије, најавио је Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести