Мали: Све обавезе испуњавамо, желимо јефтини новац од ММФ-а

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће Влада Србије следеће две недеље разговарати са мисијом ММФ-а о наставку аранжмана са том финансијском институцијом, али и о новим кредитима од ММФ.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Гостујући на РТС-у, Мали је рекао да ће се са Мисијом ММФ-а, која данас долази у посетру Београду, разговарати о постојећој кризи у свету и начину на који та криза утиче на српску економију, као и о постојећем аранжману са ММФ-ом који истиче у јануару 2023.

"Нас интересује и на који начин, кроз ММФ, можемо да дођемо до јефтинијег новца. Камате иду горе, новац је све скупљи и ако хоћемо негде да набавимо новац, један од извора је ММФ", рекао је Мали.

Он је истакао да је јутрос гледао податке из трезора и да Србија има на рачуну 303,4 милијарде динара или више од 2,5 милијарди евра.

"Све своје обавезе држава редовно испуњава и са новцем нема никакав проблем. Оно што желимо је да видимо како ће се ствари одвијати у будућности, свесни огромне енергетске кризе и повећања цена енергената. Наш циљ је да обезбедимо довољно гаса и горива, а терет те кризе је држава опет преузела на себе јер нисмо значајно повећавали цене енергената, које су и даље најниже у Европи", истакао је Мали

Министар је навео да Србија има довољно новца, али са уз помоћ ММФ-а била би обезбеђена стабилност и за наредну годину.

"Имамо довољно гаса, контролишемо цене дизела, бензина и основних животних намирница да би контролисали инфлацију. Хоћемо да будемо спремни, одговорно водимо политику. Показали смо се као поуздани партнери са ММФ и хоћемо да наставимо са тим. Наша жеља је да повећавамо стандард грађана Србије и очувамо макроекономску стабилност", поручио је Мали.

Он је подсетио и шта је Србија све урадила од 2015., од како сарађује са ММФ-ом.

"Само од 2018. остварили смо 26 великих реформских циљева, а остало их је још пет. Успели смо на ковид кризу да одговоримо са 8,8 милијарди евра помоћи економији, а последње две године имали смо најбрже растућу економију у Европи. Ове године ћемо имати више од 60 милијарди БДП-а, а 2010. био је 33 милијарде. Имамо историјски најнижу стопу незапослести икада и она је 8,9 одсто, док је 2012. била је 25,9 одсто", наводи Мали и додаје да нам је управо аранжман са ММФ помогао нам је да спроведемо реформе брзо и ефикасно.

"За девет месеци ове године више од три милијарде евра страних инвестиција ушло је у Србију, упркос кризи. Удео јавног дуга у БДП је 53,7 одсто, а велике земље имају и преко 100 одсто, чак и 200 одсто удела дуга у БДП", навео је министар финансија.

Он најављује да ће до краја следеће недеље бити изабрана нова Влада Србије и да ће одмах бити урађен ребаланс буџета, као и да ће бити најављена повећана пензија од 1. новембра од девет одсто, а од 1. јануара и додатних 12 одсто.

"Од 1. до 14. децембра биће отворене пријаве за младе од 16-29 година да добију 5.000 динара и позивам их да се јаве, а исплата ће бити после 15. новембра", рекао је министар.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести