Мали: Труднице неће бити оштећене

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања, као што је то био случај и до сада.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Како је истакао, то значи да ће и труднице и породиље које раде у фирмама које су прихватиле одлагање плаћања пореза и доприноса, примати пун износ накнаде зараде и неће бити никаквих умањења тих накнада.

Мали је истакао да се Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, то експлицитно и прописује.

„Доприноси чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом“, стоји у уредби, а саопштава Министарство финансија.

Министар је навео и Уредбу о поступку и начину одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса и циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, где се наводи да: „Доприноси чије је одлагање плаћања одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеном за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом, као и остваривања права у друге сврхе“.

Као што видите, рекао је министар, у обрачуну накнаде зараде и трудницама и породиљама ће се обрачунавити и месеци за које послодавац није платио дажбине. Министарство финансија је, додао је, то веома јасно прописало.

Поводом навода у појединима медијима да се породиљама издају решења са умањеном накнадом зараде, министар је навео да надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдили како је и на који начин дошло до евентуалног пропуста.

„Уколико се открије да постоји било какав пропуст, он ће бити исправљен. Труднице и породиље неће и не смеју бити ни на који начин оштећене“, подвукао је министар и додао да ће уколико се открије било какав пропуст, бити послата нова, коригована решења у најкраћем року.

Мали: Проширује се листа приоритетних капиталних пројеката

БЕОГРАД: Листа приоритетних капиталних пројеката се проширује за два пројекта и то изградњу железничке пруге Собовица-Лужнице-Крак Баточина у Крагујевцу и изградњу приступних саобраћајница за железничку станицу Прокоп у Београду, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је на седници Комисије за капиталне инвестиције, на којој је разматрано спровођења капиталних пројеката који су у току, истакао да је најважније да се поштује динамика радова и рокови и упозорио да мора да се води више рачуна о управљању пројектима.

Мали је нагласио да су неки од њих дефинисани и као пројекти од националног значаја.

Министар финансија је подсетио да је за капиталне инвестиције предвиђено улагање 330 милијарди динара из буџета за 2021. годину, односно 5,5 одсто бруто друштвеног производа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести