Мали: У јануару резултат бољи за 25 милијарди од планираног

БЕОГРАД: Буџет Србије у јануару је остварио суфицит од 12,8 милијарди уместо планираног дефицита од 13,2 милијарде, па је резултат за 25 милијарди динара бољи од плана, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Гостујући на ТВ Пинк, он је рекао да су приходи за десетак милијарди већи од планираних и додао да наплата пореза иде боље, а да се привредна активност се развија.

"Очекујемо боље резултате и у фебруару и март, тако стварамо резерву, па ћемо имати довољно новца на рачуну, да исплатимо први пакет помоћи у првој половини године без задуживања", рекао је Мали.

Он је истакао да је поносан на резултате Србије у 2020. години јер има најмањи пад БДП-а у Европи и додао да је буџетом за ову годину планирано повећање плата и повећање пензија.

"Наша економија иде напред. Донели смо одлуку да додатно помогнемо нашим грађанима са 60 евра, што ће бити једнократно за све пунолетне грађане који се буду пријавили. Исплате ће бити 30 у мају и 30 у новембру, а ко се пријави за прву суму, аутоматски је пријављен за другу", објаснио је Мали и додао да је прошле године 6,2 милиона грађана искористило помоћ од 100 евра.

Уз тих 60 евра пензионери ће у септембру добити помоћ од 50 евра јер су на неки начин најугроженији, рекао је министар и додао да пензионери и корисници социјалне помоћи неће уопште морати да се пријављују да би добили помоћ.

"Ту показујемо снагу јавних финансија и наше економије. Помажемо коме је најпотребније", рекао је Мали.

Министар финансија изнео је и податак да је у 2020. години наплата ПДВ-а у бруто износу била већа за пет одсто у односу на 2019. годину, док је наплата нето ПДВ-а била већа за 30,4 посто.

"То је најбољи индикатор да смо успели, и да су наше мере у кризној 2020. години биле ефикасне", рекао је он и додао да ти подаци потврђују да економија иде добрим путем.

Он је потврдио да се 705 милијарди динара подршке привреди, што је шест милијарди евра, вратило кроз суфицит, бољу наплату ПДВ-а, одржање запослености и привредне активности и додао да у Србији фабрике нису затваране.

Мали је истакао да привреда ове године бити подржана са три пута по 50 одсто минималне зараде, сваког запосленог у микро, малим и средњим предузећима као и код предузетника, што ће бити исплате у априлу, мају и јуну.

Додао је да ће доћи до проширивања гарантну шему што као подршка привреди иде преко банака, и истакао да се планира секторска помоћ за транспортне компаније од 600 евра по аутобусу.

Министар је рекао да је укупан износ планиране подршке 235 милијарди динара и да Србија неће имати разлога да се задужује за први део помоћи.

"Важно је да одржимо привредну активности и да грађанима покажемо оптимизам са вакцинацијом. Радујемо се изласку из пандемије, јер смо очували привреду и очекујемо да ће уследити још бољи резултати", рекао је он.

Мали се запитао када се десило да се у Србији за 4,5 месеци направе две нове болницеи да се становници вакцинишу када вакцине нема нико у региону а вакцинација у Европи тек полако креће, и оценио да је председник Вучић направио светско чудо, јер је Србија прва у Европи по вакцинацији.

Говорећи о економији Мали је истакао да до краја године удео јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 посто.

Као председник радне групе за изградњу Београдског метро Мали је најавио да ће следеће недеље посетити Париз и Лион где ће бити одржани завршни преговори.

"У новембру крећемо у изградњу прве линије од 21,3 километара. После оствареног сна Београд на води, остварићемо и сан Београдски метро", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести