Мали: Већи раст од шест одсто, могућност за веће плате и пензије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали очекује да Србија оствари привредни раст већи од шест одсто, истичући да то отвара могућност за велико повећање плата и пензија крајем године урпкос пандемији корона вируса и највећој економској кризи.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је у изјави за Тв Пинк подсетио да је Међународни монетарни фонд пре дан и по кориговао пројекцију раста српске економије за ову годину на шест одсто, подсетивши да је до пре пар дана та пројекција била пет одсто.

Додао је и да је и Европска комисија повећала своју прогнозу раста Србије са 4,8 на 5,3 одсто.

Стопа раста од шест одсто је била планирана тако да се, како каже, рачунало да ће први квартал бити минус 1,3 одсто, међутим, први квартал је показао раст од плус 1,2 одсто.

"Иако смо и даље опрезни и конзервативни, можемо да кажемо да ћемо ићи преко шест одсто. То не само да потврђује исправност наше политике него грађанима даје оптимизам, јер то значи више новца у буџету, више запослених, отвара се могућност за велико повећање плата и пензија краје године", рекао је Мали.

Такав раст, истиче Мали, потврђује и да су одлуке о два пакета помоћи, као и овај трећи који се исплаћује, били исправне.

Подсетио је да је држава помагала приватном сектору, грађанима, пензионерима, незапосленима, да је набављала респираторе, маске, медицинску опрему...

"Немате ни масовна отпуштања у Србији, затварање фабрика као што се дешава у другим земљама. Ми смо на прави начин дефинисали економску политку и подржали опстанак и наше привреде и грађана у доба највеће економске кризе", подвукао је Мали.

Мали је подсетио да је циљ да до 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензије 430-440 евра.

Грађани имају рок до поноћи да се пријаве за 60 евра

Синиша Мали подсетио је грађане да још данас до поноћи могу да се пријаве за новчану помоћ државе у износу од 60 евра.

Укупан број пријављених грађана до сада је 4.038.079, а уколико рачунамо и пензионере, примаоце социјалне помоћи и Управу за извршење кривичних санкција, који су аутоматски били пријављени, број пријављених је 5.826.021, објавио је Мали на Инстаграму.

Укупан број исплаћених грађана је 4.860.550, навео је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести