Мали: За 100 евра се пријавило 3,8 милона грађана

БЕОГРАД: За новчану помоћ од 100 евра до синоћ се пријавило више од 3,8 милиона грађана Србије, изјавио је за Танјуг министар финансија Синиша Мали и подсетио да је данас почела исплата од по 100 евра корисницима социјалне помоћи.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Пензионерима је та помоћ исплаћена, данас новац леже на рачуне око 160.000 корисника социјалне помоћи, а за остале грађане који су се пријавили онлајн или телефонски, новац ће почети да се исплаћује од понедељка, 25. маја, најавио је Мали.

"До синоћ се пријавило 3.880.000 грађана Србије да прими новчану помоћ у износу од 100 евра и када на тај број додате све пензионере и оне који примају новчану социјалну помоћ, то је око 5,8 милиона грађана који су се пријавили или примили новчану помоћ", рекао је Мали.

Позвао је кориснике социјалне помоћи да подигну помоћ од 100 евра која им је данас аутоматски уплаћена на рачун и напоменуо да ће, док се социјална помоћ прима по породици, помоћ од 100 евра бити исплаћена сваком пунолетном члану породице.

"Сваки члан породице који је пунолетан добио је 100 евра на свој рачун, а ако није имао рачун, ми смо отворили наменски рачун за њега у Поштанској штедионици", рекао је Мали.

Указао је да је држава решила и проблем за грађане који су непокретни и који не могу да дођу до банке увођењем једнократног овлашћења.

Особа која подиже 100 евра у име и за рачун онога који не може да дође до банке потребно је, наводи Мали, да има своју личну карту и личну карту примаоца помоћи.

"За једнократно овлашћење нема потребе да се оверава код нотара и нема додатних трошкова", указао је Мали.

За остале грађане који су се пријавили за помоћ од 100 евра исплата почиње од понедељка, 25. маја, каже Мали и додаје да ће држава дневно исплаћивати по пола милиона грађана.

"Очекујемо да ћемо након тога у наредних пет до шест дана исплатити све оне који су се пријавили. Пријава траје до 5. јуна и сви који се пријаве последњег дана новац на рачун ће им лећи до 7. јуна. Тиме, овај велики процес, завршавамо 7. јуна", закључио је Мали.

Други минималац биће исплаћен прве недеље јуна

„Други минималац привредницима и запосленима биће исплаћен прве недеље јуна, а трећи прве недеље јула, изјавио је Синиша Мали.

Подсећа да је Влада Србије први минималац за 1.052.000 радника у 232.000 предузећа исплатила 7. маја.

"Позивам привреднике да се задрже у том програму. Следећа исплата је прве недеље јуна, и онда очекујемо још једну исплату прве недеље јула. Отворили смо економију, предузетници, микро, мала и средња предузећа кренула су да раде, али и поред тога, ми одржавамо обећање које смо дали", рекао је Мали.

Истиче да ће помоћ од три минималне зараде добро доћи привредницима да консолидују своје пословање и да исплате зараде док се, каже Мали, "не захукта" привредна активност у нашој земљи након вируса корона.

Министар је позвао и привреднике да наставе разговоре са Фондом за развој и пословним банкама за кредите и гарантну шему.

"За скоро милијарду евра су микро, мала и средња предузећа тражила подршку од пословних банака. Држава даје гаранцију за те кредите, искористите ту прилику за обртна средства и ликвидност", поручио је Мали привредницима.

Оцењује да је Србија добро прошла када су у питању последице вируса корона на нашу економију, а сада, каже Мали, преостаје да се привреда врати на стопе раста од пре два и три месеца.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести