Мања производња ОПЕК-а погурала цене нафте

ЛОНДОН: Цене нафте су се 1. октобра опоравиле након вести о опадању производње у земљама највећим светским произвођачима "црног злата" током трећег тромесечја.
n
Фото: pixabay.com

Северноморска нафта "брент" је поскупела за 67 центи на 59,92 долара за барел, а америчка "лака" нафта WТИ за 50 центи на 54,57 долара за барел, преноси агенција Ројтерс.

Цене нафте ће вероватно остати стабилне, при чему ће просечна цена "брента" износити 65,19 долара по барелу у 2019. години, а цена WТИ нафте 57,96 долара, процењују аналитичари који су учествовали у Ројтерсовој анкети.

Производња унутар Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) пала је у септембру на најнижи ниво у осам година, тачније на 28,9 милиона барела дневно.

То је за 750.000 барела дневно мање у односу на податак из августа и најнижни месечни податак од 2011. године, показало је истраживање Ројтерса.

Производња у САД и Русији, два највећа светска произвођача нафте, такође је смањена, будући да је у септембру регистрован пад производње у Русији, а у јулу пад производње у САД.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести