Мање рада на црно у грађевинарству у 2018.

БЕОГРАД: У прва три квартала ове године у грађевинарству су забележена 54 случаја рада на црно, што је два и по пута мање него у истом периоду 2017, саопштило је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 
Kacige/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, на крају трећег квартала 2018. број запослених на неодређено време у нискоградњи већи је за више од 1.000 у односу на исти период 2017.

Такође је, смањен и укупан број повреда на радном месту са 111 на 84, показују подаци најновије бодовне листе извођача и добављача, која се ажурира четири пута годишње и тренутно обухвата 626 фирми извођача и добављача у области нискоградње.

Увођење црне и беле листе грађевинских компанија иницирала је министарка грађевинарстава Зорана Михајловић, а ратификована је у Народној скупштини.

Радна група коју су чинили представници државних институција и представници Самосталног синдиката путара Србије покренула је крајем 2014. бодовну листу извођача која се од тада редовно ажурира, а циљ је побољшање положаја запослених у путној привреди.

У мају 2017, а на иницијативу потпредседнице Михајловић, Влада Србије препоручила је државним институцијама да пре доношења одлуке о додели посла преко јавних набавки провере рејтинг предузећа на црној и белој листи, како би се избегла додела послова фирмама рангираним на црној листи.

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести