Марковић: Од дијалога са Фијатом очекујем да се ствари коначно реше

БЕОГРАД: Председник Штрајкачког одбора Фијата Зоран Марковић изјавио је да има велика очекивања од дијалога између представника Владе Србије, руководства компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија и радника на данашњем састанку у влади.
fijat 500L, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Очекујем све најбоље, и да се ствари коначно реше после толико дана чекања", рекао је Марковић у изјави за Танјуг уочи почетка разговора.
Премијерка је синоћ иза затворених врата у Скупштини града Крагујевца више од два сата разговарала са представницима штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња обустављена 27. јуна.

На том састанку договорено је да данас у влади почну преговори са послодавцем, а да се радници врате у погон.
Нешто раније у владу су стигли и представници Фијата, који ће разговарати са премијерком Србије Аном Брнабић и министром привреде Гораном Кнежевиће о захтевима радника у тој крагујевачкој фабрици.

Премијерка је синоћ иза затворених врата у Скупштини града Крагујевца више од два сата разговарала са представницима штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња обустављена 27. јуна.
На том састанку договорено је да данас у влади почну преговори са послодавцем, а да се радници врате у погон.
Премијерка је подсетила да је влада мањински партнер у ФЦА Србија и да не може да гарантује никакве резултате, али да гарантује да ће бити све време уз раднике, да ће заједно преговарати, и да ће уз њих бити Влада Србије. Брнабић је напоменула да ће са својим тимом, пре свега са министром привреде Гораном Кнежевићем, инсистирати да се испуни што више захтева синдиката.

Председник Штрајкацког одбора Фијата Зоран Марковић јуче изјавио да се отказује протест који је био заказан за данас и позвао је све раднике "Фијата" да дођу на своја радна места.
Он је синоћ рекао да су синдикат и штрајкачки одбор, после састанка са премијерком Аном Брнабић, фабрике "ФЦА Србија" одлучили да прекину штрајк и наставе разговоре са представницима компаније и Владом Србије на највишем нивоу.

Марковић је рекао да је преседан у синдикалној борби, да се штрајк заврши без договора, али да су радници добили могућност да преговарају за све што су се борили протеклих 16 дана.
Он је додао да ће бити незадовољних, али је истакао да је данас "радни дан" и да очекује "брзе и јасне преговоре".

Радници у ФЦА Србија истакли су захтев да им влада гарантује најмању нето зараду од 45.000 динара, да добију 20.000 динара као накнаду током штрајка, нову организацију посла, исплату бонуса за ефикасност за 2016. и трошкове превоза када нема јавног превоза у Крагујевцу.

Наставак преговора око Фијата у 15 часова

 Након једносатне паузе, тројни преговори пословодства Фијата, представника штрајкача и Владе Србије на челу са премијерком Аном Брнабић требало би буду настављени у 15 часова.

Како се наводи у саопштењу из кабинета председнице владе, Брнабић је отварајући преговоре захвалила радницима на одлуци да прекину штрајк и наставе са производњом, као и руководству компаније на отвореној комуникацији у претходном периоду.

"Проблем увек може да искрсне, али је важно да се на време разговара о томе и заједнички нађе решење", рекла је Брнабић.

Она је додала да је Влада у те сврхе оформила посебне институције које се баве мирним решавањем спорова, као и да се убудће на овакве механизме треба више ослањати. 

Представници "Фијат Крајслер аутормобили" захвалили су председници Владе Србије на ангажману и времену да се питање штрајка реши. 

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић пренео је захтеве радника, посебно се осврћући на оптимизацију рада и боље услове. 

Имајући у виду да има доста тема о којима мора да се разговара, председница Владе предложила је континуитет у разговорима у току данашњег и наредних дана у циљу проналажења најбољег решења за све, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести