Мартиновић: Издато више од 20.000 радних дозвола за странце

БЕОГРАД: Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић изјавио је данас да је током ове године издато више од 20.000 дозвола за рад страним држављанима.
Stiropor, gradjevina, zidanje/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је за Танјуг објаснио да НСЗ посредује у запошљавању и страних држављана, али да је по том питању главна улога НСЗ издавање дозвола за рад.

"Основни услов је да је страном држављанину претходно издата дозвола за боравак, а након тога, уколико се послодавац обрати са захтевом, страно лице може да добије и дозволу за рад. Ми у овој години имамо нешто интензивнији пролив странаца. До сада смо издали преко 20.000 дозвола за рад, док је протекле године било 13.000 издатих дозвола", рекао је Мартиновић.

Како је рекао, није реч о мигрантима, већ о страним држављанима, у највећем броју из Кине, Турске, Русије, Индије, Украјине и Северне Македоније, али да их има из свих земаља.

"Најчешће су у питању стране компаније које су ангажоване у Србији. Доводе своје људе, јер им је потребна радна снага која познаје њихов језик и која се лако може укључити у њихове процесе рада", објаснио је Мартиновић.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести