Маска против коронавируса од домаће памети

Млади иноватор Никола Крстић, заједно са својим тимом, произвео је заштитну маску LifeMask за вишекратну употребу, као ефикасно превентивно средство заштите против коронавируса и аеро-загађења.
korona kovid
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Крстић је јавности већ познат по паметној рукавици за слепе „Анора”, коју је пре неколико година изумео да би олакшао живот слепих и слабовидих особа.

Овога пута, затечен здравственим катастрофом која је погодила планету, младом Београђанину је требало мање од месеца да од иницијалне идеје дође до прототипа, а сада и серијске производње прве српске оригиналне заштитне маске.

Та маска са заменљивим ваздушним филтерима намењена је за вишекратну личну употребу. Направљена је тако да ваздух пролази искључиво кроз вишеслојни ваздушни филтер, док су ивице маске обложене меморијском пеном која спречава нежељни пролазак ваздуха, што маску чини удобнијом и лакше прилагодљивом облику лица корисника.

Највећа предност маске је њена дуготрајност. Наиме, база маске се може дезинфиковати (чишћењем алкохолом, дезинфекционим средством или прокувавањем), док се ваздушни филтери врло лако мењају у различитим интервалима, наравно, у зависности од интензитета употребе.

Та могућност је реализована уз коришћење најсавременијих материјала од којих је сачињена база маске, због чега и сама маска постаје ергономична и угодна за вишесатно коришћење.

По Крстиħевим речима, ова маска олакшаће свакодневицу свих грађана Србије у предстојећим данима, сада када се сви полако враћамо у нормалан режим рада, али уз неопходне мере заштите које је предложила струка.

– С обзиром на то да су пред нама дани када ће нормалне животне активности почети полако да се враћају у нашу свакодневицу, неопходно је да од тренутка када изађемо из куће будемо максимално заштићени, свесни тога да идеална социјална дистанца неће бити увек и свуда могућа, посебно када је реч о градском превозу, послу, куповини...

Његова маска је намењена грађанима свих старосних доба, што значи да су, поучени искуством људи с досадашњим моделима маски, развили и посебне маске за малишане, које су прлагођене управо њиховом лицу.

– Економски фактор је такође био важан јер корона није угрозла само јавно здравље већ и буyете већине становника ове земље – напомиње Крстић. – Уколико узмемо у обзир да обичне заштитне маске морате мењати приликом сваке употребе, јасно је да то може бити велики издатак за већ осиромашени буџет. Зато сам дуго размишљао о томе како да направимо довољно ефикасно средство за заштиту, које би на исти начин било једноставно за употребу и јефтино. С ЛифеМаск-ом смо успели у томе.

Он је одлучио да први контингент маски поклони најугроженијем становништу изнад 65 година старости. Како каже, већ следеће недеље ће 2.000 маски бити испоручено на праве адресе. Од ове недеље маске ће бити доступне у апотекама и трговинским ланцима.

Потврђена здравствена исправност

За разлику од маски за једнократну употребу, које нису херметичне и морају се набављати и мењати више пута у току дана, LifeMask се набавља само једном, обезбеђује пуну херметичност и безбедност по здравље, док се филтер-улошци мењају на сваких седам до десет дана. Здравствена исправност производа LifeMask потврђена је од акредитоване лабораторије која је обавила сва потребна испитивања, укључујући испитивање квалитета свих материјала који се користе за израду маске. Агенција за лекове и медицинска средства Републике Србије сврстала је тај производ у регистар немедицинских средстава, тако да се на тржишту може наћи као маска за личну вишекратну употребу.   

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести