МАТ: У новембру забележено слабљење привредне активности

БЕОГРАД: Подаци за новембар 2020. године у целини показују слабљење привредне активности и напуштање тенденција њеног даљег опоравка после априла, навео је економиста Стојан Стаменковић у новом броју Макроекономских анализа и трендова (МАТ).
EPS, proizvodnja struje foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Констатује се да је у новембру индустријска производња опала и да је посебно изразит међугодишњи пад производње прерађивачке индустрије која је дубљи пад имала само у априлу и мају.

На новембарски нешто блажи пад укупне индустријске производње утицао је међугодишњи пораст производње рудаства и електропривреде.

"Сада је већ извесно да ће и у целој 2020. Години производња прерађивачке индустрије бити нешто мања него у претходној години", констатује Стаменковић.

У новембру је спољнотрговинска размена порасла до апсолутно највеће вредности до сада и то захваљујући повећању увоза, наводи он и додаје да је покривеност увоза извозом смањења до најмање вредности после априла.

У новембру је забележена и редукција међугодишње стопе раста вредности промета у трговини на мало скоро до вредности из новембра 2019. године.

Месечна инфлација у новембру је заустављена, а годишња је умањена, констатује Стаменковић у МАТ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести