Матео Коланђели нови директор ЕБРД-а за Западни Балкан

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) именовала је Матеа Коланђелија (Маттео Цолангели) за новог директора за регион Западног Балкана и за директора канцеларије у Србији.
ebrd
Фото: Tanjug / EBRD

Као регионални директор, Коланђели ће бити задужен за пословање ЕБРД-а у Албанији, Србији, Босни и Херцеговини, Косову*, Црној Гори и Северној Македонији, а седиште ће му бити у канцеларији у Београду, наводи се у саопштењу ЕБРД-а.

Коланђели, који је тренутно на челу канцеларије ЕБРД-а у Албанији, изјавио је да ће активности фокусирати на опоравак привреде након пандемије ковид-19 и да ће заједно са партнерима у региону радити на изградњи зеленијих, инклузивнијих и дигитализованих привреда на Западном Балкану.

На новој дужности, коју ће преузети 17. маја 2021. године, Коланђели ће наследити досасдашњу директорку ЕБРД за Западни Балкан, Жужану Харгитаи, која је именована за генералног директора ове међународне финансијске институције за Централну Азију.

Коланђели, по националности Италијан, започео је каријеру у ЕБРД-у у седишту у Лондону 2005. године на позицији банкара. Затим је радио као регионални банкар у Украјини и Бугарској, са посебним ангажовањем у области енергетике, након чега је именован за директора канцеларије у Албанији 2016. Магистрирао је на Лондонској школи за економију и политичке науке.

ЕБРД је, само прошле године, инвестирала 1,3 милијарде евра у Западни Балкан. Приоритети банке у региону су јачање приватног сектора, промоција транзиције ка зеленој економији, као и јачање транспортне повезаности унутар региона и са суседним европским земљама, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести