Матић: Девизни прилив од туризма повећан за 29,3 одсто

БЕОГРАД: Иако ове године нећемо достићи рекордну 2019. охрабрује податак да већ имамо повећан девизни прилив од туризма за 29,3 одсто, каже за Тањуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
matic
Фото: Танјуг/видео

Оцењује да је тај раст значајан и да ако се садашњи тренд настави, а епидемиолошка ситуација буде повољна, можемо очекивати да ћемо 2021. од туризма приходовати између 800 и 900 милиона евра.

"Овај раст се може сматрати успешним, поготову када се узме у обзир да смо прва три месеца ове године били у изузетно неповољној епидемиолошкој ситуацији, имали смо веома велики број заражених и тек је почињала вакцинација", наводи за Танјуг министарка Матић.

Истиче да је и ова година, година домаћег туризма тако да међу туристима преовлађују наши људи, чији број је порастао за око 50 одсто.

"Очекивано, проблем је пад долазака страних туриста али верујемо да ћемо крајем године и када је речц о доласку странаца имати нешто бољу ситуацију. Да ће тако бити наговештава повећан број туриста из неких земаља након међусобног признавања сертификата са њима", објашњава Матић.

Према њеним речима, протеклих месеци је највише страних туриста долазило из Русије, повећан је број долазака из Бразила, такође и Јужне Кореје, Луксембурга, што значи да се појављују неке сасвим нове дестинације са којих нам долазе туристи.

То, оцењује министарка, свакако охрабрује, али истиче да се доста очекује од повратка наших традиционалних посетилаца из иностранства, пре свега из региона, али и гостију из Турске.

Уложићемо јос 157 милиона динара у инфраструктуру

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је успело да обезбеди додатна средства од 157 милиона динара за инфраструктурне пројекте у туризму, изјавила је за Танјуг ресорна министарка Татјана Матић.

" У буџету за ову годину имали смо опредељених 600 милиона динара за ту сврху, али смо сада успели да укупну суму за инфраструктиру повећамо за додатних 157 милиона. Дакле, упркос кризи наставићемо да радимо на развоју туристичких капацитета широм Србије ", каже она.

Министарка Матић додаје да се држава за ово улагање определила јер је развој туристичке инфраструктуре веома важан за развој туризма у Србији.

Према њеним речима, овај новац ће отићи локалним самоуправама, углавном на инфраструктуирне пројекте који оне буду предлажиле.

" То ће бити или изградња одређених туристичких објеката или туристичке сигнализације, али реч је о туристичкој инфраструкти на локалу, која ће знатно унапредити туристичку понуду у тим местима", објашњава Матић за Танјуг.

Решен проблем наших туриста у грчким лукама

Проблем који су наши туристи у неким грчким лукама имали са очитавањем кју ар кодова на дигиталним сертификатима о вакцинацији је решен, изјавила је за Танјуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је објаснила да је проблем настао зато што Грчка, због епидемиолошке ситуације у овој земљи, сваке недеље уводи нова правила, а десило се и да је у међувремену и Европска унија пустила у рад своју апликацију за очитавање, која се не односи на наше зелене сертификате, чак ни на сертификате неких земаља чланица ЕУ.

"Проблема је било у лукама Уранополи и Трипити јер су и грчке лучке власти почеле да очитавају дигиталне сертификате. Због тога и пуштања апликације ЕУ дошло је до техничких проблема, делом изазавних и недовољном координисаношћу самих грчких власти, али како је објавио и грчки министар туризма проблем је решен", каже Татјана Матић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести