Матић: Интернет прикључак данас има 68 одсто домаћинстава

БЕОГРАД:  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да интернет прикључак има 68 одсто домаћинстава, скоро 100 одсто предузећа, а 70,5 одсто појединаца активност користи интернет.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Додаје и да се потреба да се утврди национална препознатљивост на светској мрежи коју су увиделе и друге државе, показала оправданом, нарочито у односу на убрзани пораст употребе интернета у нашој земљи. 

На отварању конференције Дан интернет домена Србије, она је подсетила да је пре десет година у Србији, када је установљен национални .рс домен, 33,2 одсто домаћинстава имало Интернет прикључак и 91,5 одсто предузећа.

"Данас, интернет прикључак има 68 одсто домаћинстава, скоро 100 одсто предузећа, а 70,5 одсто појединаца активност користи интернет. Српско друштво, заједно са српском привредом, дакле, практично је део глобалног процеса дигитализације, и сматрамо да је од огромног значаја што на светској мрежи има своје устаљено име, односно институционално подржан систем“, истакла је Матић, наводећи да тај систем броји преко 100.000 домена. 

Државни секретар је додала и да Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена Србије, у складу са Споразумом који је закључен 2010. 

године, као и да је у међувремену спровело низ инфраструктурних и законодавних активности, које су омогућиле несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа. 

Дводневна конференција „ДИДС 2018: Чувари интернет идентитета“ у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“, одржава се у хотелу „Метропол Палас“ у Београду. 

На теме: „Сајбер личност“, „Дигитално наслеђе“ и „Онлајн пословање“, говоре домаћи и међународни експерти из ових области, наводи се у саопштењу Министарства трговине, турзма и телекоминикација. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести