Матић: Скидање Србије са зелене листе одразиће се на туризам

БЕОГРАД: Одлука Савета ЕУ да скине Србију са листе земаља безбедних за путовања била је очекивана због погоршања епидемиолошке ситуације, каже за Танјуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и додаје да ће се то одразити и на долазак страних туриста, угоститељску и туристичку индустрију.
hotel, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

"Како ће се та одлука одразити даље на путовање наших грађана у иностранство и на долазак страних држављана у нашу земљу, видећемо у наредном периоду, али је јасно да ће нашим грађанима сада бити много компликованије да путују у земље чланице ЕУ", рекла је Матићева.

Подсетила је да је ЕУ скинула Србију са "зелене листе" због погоршане епидемиолошке ситуације, истичући да ће се, када је реч о сектору туризма у нашој земљи, осетити велике последице новог таласа корона вируса.

Матићева је рекла да је Србија имала успешну летњу туристичку сезону, у којој је остварено 7,1 милион ноћења, што је, како каже, 70 одсто од наше најбоље туристичке сезоне икада, која је била 2019. године.

"За кратко време успели смо да се опоравимо када говоримо о сектору туризма, али је више страних држављана долазило док смо били на зеленој листи, када смо имали више од 1,8 милиона гостију, највећим делом домаћих који су спасили туризам", навела је Матић.

Како је рекла, девизни прилив туризма забележео је пораст за око 35 одсто, а и ваучери које је ресорно министарство обезбедило, утицало је на побољшање српске туристичке сезоне.

"Прошле године поделили смо 274.000, а ове године 150.000 ваучера. Србија има пуно тога да понуди и ова сезона је протекла у знаку бањског туризма, који је доживео невероватну експанзију и верујемо да ће се то наставити", рекла је Матићева Танјугу.

Међутим, министарка указује да ће се стављање Србије на "црвену листу" одразити на долазак страних туриста и угоститељску и туристичку индустрију.

Како је рекла, наши грађани који желе да путују ван земље, најбоље је да се информишу на сајту Министарства спољних послова, вече или дан пре него што крену на пут.

"Услови се мењају преко ноћи. Постоји могућност за још ригорозније мере у зависности од епидемиолошке ситуације", истакла је Матићева.

Министарка је навела и да се имиџ Србије као туристичке земље значајно поправио захваљујући одлукама које су донесене у вези са вакцинацијом, те да је до сада у нашој земљи имунизовано око 156.000 страних држављана.

"О томе се пуно зна у земљама чланицама ЕУ и грађани тих земаља су то прихватили као један помак у нашем имиџу", рекла је Матићева.

Она је подсетила и да већ годинама Влада Србије и Министарство финансија издвајају средства за подршку запосленима у туристичкој и угоститељској делатности, наводећи да ће се наставити са тим у наредном периоду.

Матићева је истакла да је упркос пандемији, туристичка сезона у Србији била успешна као и да су у том циљу предузети одређени кораци.

Најавила да ће се у будућности више улагати у развој наутичког туризма.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести