Матић: Ваучери брзо "плану", пријавите се што пре

БЕОГРАД: Од 1. јануара следеће године грађани Србије ће моћи да се пријављују за туристичке ваучере у вредности од 5.000 динара, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је до сада пријављено 1.200 угоститеља и да ће тај број сигурно бити још већи.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Она је за телевизију К1 рекла да ће нових 100.000 ваучера моћи да се искористе до 20. новембра наредне године.

Према њеним речима, девет категорија становништва моћи ће да искористи ваучере, а то су пензионери, студенти, запослени који имају примања мања од 70.000, људи који користе туђу негу и помоћ по основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању, ратни војни инвалиди, цивилни инвалиди рата који имају право на ту помоћ, као и незапослени који су пријављени код Националне службе за запошљавање.

Матић је навела да је прошлогодишње искуство показало да су ваучери отишли у рекордном року и истакла да је најбоље да се грађани што пре пријаве.

Додала је и да ће 1. јануара радити три поште, 2. јануара 34, а 3. јануара 54 поште, док ће од 4. јануара радити уобичајено.

Процедура пријављивања иста је као и раније, па се захтеви предају на шалтерима пошта, при чему је неопходно имати потврду о примањима.

За пензионере то је последњи пензијски чек, за запослене потврда о запослењу и оствареној заради исплаћеној у месецу који претходи ономе када се подноси пријава, а за студенте уверење са факултета којим доказују да студирају у текућој школској години.

Ових 100.000 ваучера покривају суму од 500 милиона динара колико је у републичком буџету за 2022. предвиђено за ту сврху.

Матић је изразила уверења да ће се у будућем периоду још више средстава одвојити за ту намену.

"Успели смо прошле године, захваљујући Министарству финансија и премијерки да обезбедимо додатна средства и прошле године је подељено 150.000 ваучера, што је 750 милиона динара, а ове године је 500 милиона динара опредељено, надамо се да ће бити простора за додатна средства", нагласила је Матић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести