Матић: Закон о заштити потрошача важи од понедељка

БЕОГРАД: Нови закон о заштити потрошача ступа на снагу у понедељак, 20. децембра, а највећа новина, регистар "Не зови" је у процесу настајања и биће успостављен у наредних 12 месеци, саопштила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
t
Фото: Tanjug

Она је синоћ током гостовања у емисији "Тачно тако" на Танјуг ТВ рекла да ће неке одредбе закона, као што су прекршајни налози, аутоматски ступити на снагу од понедељка, за рекламације, неиздавање рачуна и предрачуна.

Казне за прекршајне налоге су фиксне и за правно лице износе 50.000 динара, за предузетника 30.000 динара, а за одговорно лице у правном лицу 8.000 динара, а министарка је нагласила да Закон о заштити потрошача предвиђа високе казне за одређене прекршаје.

Казне за правна лица иду од 300.000 до два милиона динара, за предузетника од 50.000 до 500.000 динара, а за одговорно лице у правном лицу од 50.000 до 150.000 динара.

Матић је навела да је у оквиру закона новина и то што ће за све услуге чија је цена већа од 5.000 динара издавати предрачун.

Додала је да се то нарочито односи на мајсторе који врло често за обављање неке услуге не саопштавају цену унапред, а када обаве посао кажу износ који буде прилицно висок, па је издавање предрачуна још један вид заштите потрошача.

Регистар "Не зови", који предвиђа овај закон, а преко којег ће сви потрошачи који не желе да им се роба или услуге нуде преко фиксног или мобилног телефона моћи да "стопирају" такву досадашњу праксу трговаца примењиваће се у периоду од наредних 12 месеци, када буде успостављен софтвер, објаснила је Матић.

Министарка је говорила и о другим питањима из њеног ресора и нагласила да је сектор туризма највише погођен од короне и да је претрпео највеће финансијске губитке поред сектора саобраћаја.

Она је истакла и добре резултате у овој години и навела да девизни прилив од туризма у Србији у првих девет месеци 2021. године износи преко 1,150 милијарди евра.

Матић је додала да је девизни прилив од туризма у 2019. години, до сада најуспешнијој туристичкој години за Србију, износио милијарду и 436 милиона, као и да су подаци о успеху туристичког сектора у 2021. надмашили до сада сва очекивања.

Као пример она је саопштила да је Србију до септембра ове године посетило 2,5 милиона туриста који су остварили 10 милиона ноћења, а у 2019. најуспешнијој до сада, је забележено 10.100 милиона ноћења.

Матић је навела да су домаћи туристи спасили туризам и туристичку сезону,и да је једина добра ствар у пандемији што су се грађани окренули домаћим дестинацијама, и у том смислу она очекује успех и од наступајуће зимске сезоне уз примену свих прописаних мера и здравствених протокола у скијашким центрима и угоститељским објектима.

У буџету за 2022. влада Србије је одлучила да определи 500 милиона динара за туристичке ваучере, јер су до сада дали значајне резултате у подстицању домаћег туризма и значајног повећања броја ноћења, изјавила је министарка.

Говорећи о међународној трговини Србије, Матић је посебно истакла чињеницу да је ове године потписан Споразум о партнерству, трговини и сарадњи са Великом Британијом, пошто је након њеног иступања из ЕУ прошле године престао да важи дотадасњи споразум.

У тим околностима а снази су биле јако високе таксе ,а наша роба на британском тржишту није више била конкурентна, па ће споразум у том смислу омогучити да задржимо ситуацију у којој са Британијом имамо трговински суфицит, навела је Матић.

Министарка је саошттила да укупна трговинска размена Србије ове године са октобром износи 40,6 милијарди евра, и да белези значајан раст у односу на прошлу годину, а сматра да позитивни трендови обећавају да ће и следећа година бити обележена великим растом.

Матић је говорила и о недавном проглашењу Мокре Горе за једно од најбољих туристичких села у свету, и поручила да је то велика ствар за Србију и да смо,како је рекла, тиме стали раме уз раме са Аустријом или Швајцарском у сеоском туризму.

Светска туристичка организација наградила је Мокру Гору као изузетан пример сеоске дестинације која негује културу, чува традицију и биодиверзитет, закључила је министарка.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести