"Матијевић" ће у "Радијатору" правити комбајне за брање вишања

ЗРЕЊАНИН: Привредни суд у Београду је донео решење којим је констатовано да је фабрика „Радијатор“ у стечају, чије је седиште својевремено премештено из Зрењанина у главни град Србије, продата новосадском предузећу „MAT Real Estate“.
petar matijevic
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Ова ливница је продата као правно лице по цени од 414,8 милиона динара, колико је и износила почетна цена на јавном надметању. Иначе, вредност имовине, у коју спадају некретнине, опрема, аванси, залихе и потраживања, процењена је на више од две милијарде динара. Од непокретне имовине, „Радијатор“ има погоне, управну зграду, градско грађевинско земљиште од око 5.000 квадрата и стамбени објекат у Улици Слободана Бурсаћа.

Како сазнајемо, предузеће „MAT Real Estate“, у власништву бизнисмена Петра Матијевића, било је једини понуђач на јавном надметању, одржаном 10. јуна.

„Поднеском од 29. јуна, стечајни управник је обавестио суд да је купопродајна цена исплаћена у целости у уговореном року. Стечајни управник је уједно поднео захтев за доношење одлуке о упису права својине у корист купца и захтев за брисање свих терета на непокретној и покретној имовини стечајног дужника“, наводи се у образложењу решења.

Овим решењем, у које је редакција „Дневника“ имала увид, обустављен је стечајни поступак над некада веома успешном фабриком за производњу радијатора, котлова и услужног лива.


У стечају од 2017. године

Подсетимо, „Радијатор“ је у стечају од фебруара 2017. године. Предлог за отварање стечаја поднела је зрењанинска фирма ВВВ, уз образложење да стечајни дужник не може да одговори својим новчаним обавезама у року од 45 дана од дана доспелости обавезе.

Иако се комплетна имовина „Радијатора“ налази у Зрењанину, стечајни поступак се водио пред Привредним судом у Београду. Наиме, бивши власник је у једном тренутку променио седиште фирме и са зрењанинске се преселио на београдску адресу.


Како преносе медији, сувласник компаније „Матијевић“ Зоран Матијевић је рекао да ће се фабрика „Радијатор“ убудуће бавити производњом тракторских приколица и комбајна за брање вишања. Он је рекао да су то пројекти у развоју јер приколице већ производи њихова фирма „Агровојводина“, која склапа и тракторе, а произведено је и неколико комбајна, односно берача вишања.

- Нећемо наставити производњу одливки за радијаторе јер је та производња давно угашена, већ ћемо производити бераче вишања, зато што имамо 600 хектара под тим воћем - рекао је Матијевић.

Када је реч о предузећу „MAT Real Estate“, оно је основано 2014. године са примарним циљем да јединствено управља некретнинама матичне Компаније „Матијевић“. Компанија „Матијевић“ је основана 1994. са примарном делатношћу производње и промета меса. Међутим, кроз различите инвестиције, проширила је делатност и на пољопривреду, угоститељство, трговину, рециклажу и испитивање здравствене исправности. Због оваквог развојног пута, указала се потреба за формирањем посебног предузећа које ће се бавити разноврсним некретнинама у власништву компаније. Наиме, поред издавања и продаје различитих објеката и земљишта, предузеће управља МАТ хотелима, у чијем саставу се налази и зрењанински хотел „Војводина“. У његовом саставу су и поједини тржни центри и предузећа.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести