Мемић: Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

БЕОГРАД: Министар туризма и омладине Хусеин Мемић рекао је данас да је са председником Србије Александром Вучићем и потпредседником Владе и министром финансија Синишом Малим разговарао о додатним ваучерима за субвенционисани одмор у Србији, као и да верује да ће они бити одобрени током маја или јуна месеца.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Недавно смо, на отварању Куршумлијске бање, заједно са председником разговарали на тему бесплатних ваучера, за које је дао 'ветар у једра' за додатних 100.000. Ја сам разговарао и са мојим колегом Синишом Малим и верујем да ће то бити одобрено негде у мају или јуну", изјавио је Мемић за Танјуг, и додао да је недавно Влада Србије поделила 100.000 ваучера.

Нагласио је да је програм субвенционисаног одмора Влада први пут покренула 2015. године и да је на тај начин стимулисала српске туристе да путују по Србији.

"Имамо велики проблем, пошто туризам у Србији расте, а број капацитета је мали, потребно је да се отворе нови хотели са четири или пет звездица. Ми сада размишљамо на који начин да поспешимо изградњу нових хотела. Ово су сада неке слатке муке које нас очекују, јер како нам говори почетак 2023. године, верујем да ће и ово бити рекордна година", нагласио је Мемић.

Истиче и да су захвљаујући тој политици хотелијери у Србији, током и након пандемије корона вируса, успели не само да сачувају, већ и побољшају свој промет.

"Јесте да наши најстарији најчешће користе ваучере, али је јако битно да имамо растуће дестинације када је у питању домаћи туризам. Соко Бања се показала као једна од најбољих дестинација. Већину ваучера наши туристи користе у Сокобањи", рекао је Мемић и додао да је та бања током 2021. и 2022. године била "најатрактивнија дестинација када су у питању домаћи туристи".

Министар је нагласио да је 2022. година била рекордна по свим параметрима када је у питању туризам у Србији.

"И по девизном приливу и по броју ноћења и по доласцима туриста. И Србија је заиста лидер када је у питању опоравак туристичког сектора, након пандемије, а ми се нисмо само опоравили, већ смо забележили рекордни прилив", рекао је Мемић.

Истиче да су прва три месеца 2023. години на основу званичних података још успешнији у односу на исти период прошле године, који је био јако успешан.

Додао је да за разлику од домаћих туриста, који махом обилазе бање, страни туристи најчешће посећују градске дестинације у Србији.

"Ту је неприкосновен Београд, Нови Сад, Суботица, Ниш. Седамдесет одсто свих посета је у градским дестинацијама, а 30 одсто одлази обично на планине - Златибор и Копаоник", навео је министар.

Мемић наглашава да су најбројнији страни туристи у Србији Руси, а да их следе турски туриси, као и да су међу првих пет и путници из Кине.

"Кинези су били пети из простог разлога јер су се последњи отворили након пандемије ковида. Када су у питању кинески туристи, верујем да ће ова година бити и најбоља, када су у питању доласци", рекао је Мемић и додао да је Влада Србије заједно са Ер Србијом увела још једну авио-линију према Тијенђину - граду од 15 милиона становника који се налази на 150 километара од Пекинга.

"Србија је стављена на листу кинеских колективних путовања и већ сутра нам долази десет тур оператера, а на крају овог месеца нам долази 10 различитих медија из Кине, тако да ћемо имати једну велику промоцију туризма", навео је министар и додао да се први долазак кинеских туриста очекује крајем априла.

Нагласио је да су турски туристи веома важни за Србију и да су последњих година на другом месту када је у питању листа ноћења страних туриста у Србији, оценивши да је то резултат политике председника Вучића који континуирано ради на јачању односа Србије и Турске.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести