Мићовић: Гориво би требало да појефтини за око динар и по

БЕОГРАД: „Пре две недеље забележен је први пад просечне малопродајне цене сирове нафте после више месеци, што би требало да се одрази и на цену горива”, изјавио је данас председник Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.
benzin gorivo
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је гостујући на ТВ Прва објаснио да је у месецима за нама цена сирове нафте расла, што је за последицу имало поскупљење горива на пумпама, а да ове недеље ваља очекивати да цена на пумпама буде мања у просеку за око динар и по литру горива.

"Цена сирове нафте осцилира, па је са 65 до 68 долара по барелу колико је коштала пре неколико дана, трговање јуче завршено са ценом од 72 долара по барелу", рекао је Мићовић.

Додао је да се цена последњих месец дана креће у опсегу од 65 до 75 долара по барелу.

Економиста Иван Николић из Економског института је објаснио да је сирова нафта, роба чије цене највише осцилирају на светском тржишту.

Према његовим речима на то утиче много фактора, почев од геополитичких.

"Нафта је стратешки производ потребан свима а мало земаља је има, нарочито у количинама које су јој потребне. У формирању цене нафте има и картелских договора, произвођачи се наравно труде да остваре што већи профит и све то погађа земље које зависе од увоза нафте, као што је и наша земља", рекао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести