МИЋОВИЋ: НАФТНЕ КОМПАНИЈЕ ПРВЕ УШЛЕ У ЕНЕРГЕТСКУ ТРАНЗИЦИЈУ Око 92 одсто енергије у саобраћају потиче из нафте

КОПАОНИК: Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је данас на Копаонику да око 92 одсто енергије која се користи у саобраћају потиче из нафте, али да је нафтна индустрија већ одавно почела да пребацује тежиште својих инвестиција са истраживања нових налазишта нафте и гаса на друге видове енергије.
s
Фото: Youtube printscreen/K1 Televizija

Мићовић је пред почетак другог дана "Look up" конференције на Копаонику нагласио да су нафтне компаније прве ушле у енергетску транзицију.

"Сваки вид саобраћаја има своју алтернативу, не постоји једна универзална. Батерије о којима се јако пуно прича су алтернатива само за мања путничка возила, која се користе у локалу", рекао је Мићовић пред почетак другог дана "Look up" конференције на Копаонику. Ипак, каже, развијени алтернативни извори енергије још увек нису у довољној мери комерцијализовани. "Разни видови се помињу. Када причамо о водонику, он је још увек негде у фази лабораторијског истраживања, а не комерцијализације", казао је Мићовић.

Главне теме "Look up" конференције су одрживост, декарбонизација енергетског сектора, отпорност на климатске промене, циркуларна економија, зелени бизниси и финансирање зелених бизниса, опстанак микро, малих и средњих предузећа у ланцу добављача на конкурентном европском тржишту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести