Михајловић: Четири милијарде динара за путеве Борског округа

МАЈДАНПЕК: У реконструкцију путева Борског округа, заједно са одржавањем, у 2019. години биће уложене четири милијарде динара, док ће у области железнице у Борском и Зајечарском округу ове и следеће године бити уложено око пет милијарди динара, изјавила је данас министарска грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић.
Mihajlovic Zorana/Fonet
Фото: FoNet

Михајловић је то изјавила након што је, заједно сам министром спорта и омладине Вањом Удовичићем, данас обишла спортску халу која се реконструише у Мајданпеку, након чега су имали састанке са начелником Борског округа Владимиром Станковићем и председником општине Мајданпек Драганом Поповићем.

Како је рекла, у последње четири године уложено је 2,5 милиона динара у одржавање путева у Борском округу, који се сада реконструишу.

Михајловић је навела да је државни буџет сада стабилан и да постоји могућност да се улаже у јединице локалне самоуправе које су, сматра Михајловић, база за спровођење закона, као и да се побољшањем инфраструктуре омогући да људи остају да живе у мањим местима и градовима по Србији.

Минситарка је истакла да је данашња посета Мајданпеку од великог значаја и додала да је неопходно, уз унапређење привреде, мислити и о инфраструктури више него у претходном периоду.

Најавила је да ће пут од Кучева до Мајданпека ове године бити урађен у деоници од 10 километара, док ће остатак бити урађен следеће године.

Каже да су на данашњем састанку разговарали о брзој саобраћајници од аутопута до Пожаревца, па до Голупца и Доњег Милановца, као и о другим потенцијалима у Борском округу.

''Данашња посета показује да нема малог и великог града за Владу Србије, већ да има само градова и места где морамо да дођемо и видимо шта треба да урадимо. Биће пуно пројеката, мост у Милутиновцу биће завршен до августа, а договарали смо се и о реконструкцији путева'', рекла је Михајловић.

Коментаришући посету спортској хали у Мајданпеку истакла је да је задовољна што ће након завршене реконструкције тај објекат бити четири пута енергетски ефикаснији, што значи да ће имати четири пута мање рачуне за струју, односно, за грејање.

Упитана шта ће бити са аеродором у Бору, Михајловић је казала да се нада да ће до лета имати све информације, као и стратешки докумет кинеског партнера, те да ће се тада одлучити да ли ће аеродром бити измештен и шта ће се са њим дешавати.

''Одлучићемо о томе када аеродром у Бору буде део предузећа ''Аеродроми Србије''. Ми ћемо улагати у тај аеродром, јер постоје велики потенцијали'', рекла је министарка и додала да је то повезано са великом инвестицијом ЗиЈин.

Министар Удовичић је истакао да се у претходном периоду доста улагало у развој спортске инфраструктуре у Борском округу, као и у јачање спортског туризма и туризма генерално.

Како је навео, то је рађено и кроз 210 милиона динара који су уложени у Омладински спортски камп Караташ, али и кроз 30 милиона динара који су уложени у реконструкцију хале у Мајданпеку, коју су данас обишли.

''Желимо да пошаљемо јасну поруку да је источна Србија за нас важна, да желимо стране туристе у овом делу земље, да јачамо спортске и омладинске организације'', казао је Удовичић.

Навео је да ће након реконструкције хале трошкови одржавања бити четири пута мањи, као и да ће у таквој хали моћи да се организују балканска првенства, национални и међународни турнири, чиме ће бити привучен већи број туриста у Мајданпек.

Казао је и да је потребно подстаћи омладински сектор, не само у Борском округу већ у целој Србији, да помогну у развијању општина јер, како каже, млади морају да буду импулс за све грађане.

''Борски округ је од круцијалне важности за спорт и сходно томе желимо да улажемо и у спортску инфраструктуру, па тако и у стрелиште у Бору'', рекао је Удовичић и додао да очекује да ће следеће године стрелиште у Бору бити завршено и модерно.

Председник општине Мајданпек Драган Поповић изразио је задовољство данашњим састанцима и навео да је сигуран да ће оно што је данас договорено бити и испуњено.

Додао је да се очекује да ће радови на спортској хали очекују 4.маја.

''Доказ грађанима Мајданпека да ова Влада Србије и председник Србије Александар Вучић испуњавају своја обећња јесте и реконструкција спортске хале, али и данашња посета'', рекао је Поповић.

Начелник Борског округа Владимир Станковић истакао је да је битно да се повежу министарства и локалне самопураве и да сарадња буде на високом нивоу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести