Михајловић: Циљ нам је енергетски стабилна држава

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је да је циљ нове енергетске политике да Србија успешно управља променама које доноси енергетска транзиција и да будућим генерацијама оставимо енергетски стабилну државу и чистију животну средину.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

“Хоћемо да учинимо све што можемо да се у Србији живи здравије, али и да имамо довољно струје и топлотне енергије. Енергетска безбедност је за сваку државу од великог значаја, јер кад немате енергију, довољно струје и топлотне енергије, ви сте угрожена држава, што ствара друге економске, политичке и остале проблеме" рекла је Михајловићева за ТВ КЦН.

Истакла је да сада када знамо да се Србија брже загрева од планетарног просека, морамо да направимо планове за наредни период и да је то разлог због чега је Министарство направило нови законодавни оквир, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

"Имамо посебан закон у области обновљивих извора енергије, нови закон у области енергетске ефикасности и припремамо интегрисани план за климу и енергетику, као и нову енергетску стратегији до 2050. године. То су процеси који не могу одмах да дају резултат, али је потребно да се с њима почне", нагласила је министарка.

Михајловићева је истакла да свака промена, а посебно тако велика као што је доношење нове енергетске политике, ствара отпоре јер они постоје увек када се праве промене.

Према њеним речима питање енергетске безбедности и климатска политика морају да буду изнад сваке политичке приче.

"Можемо да имамо различита мишљења и да се не волимо политички, али у аргументима морамо да будемо јасни, да нам заједнички циљ буде да имамо довољно струје и топлотне енергије, али и да то буде у чистијој животној средини", навела је она.

Михајловићева је рекла и да ће од данас у Варшави учествовати на министарским састанцима Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу.

На овим састанцима ће министри из земаља Европске уније, региона и представници америчког Стејт департмента разговарати о глобалним питањима која се тичу климатских промена и енергетске стабилности а планирани су и билатерални састанци са саговорницима из региона, Европе и света о плановима Србије у процесу енергетске транзиције, могућностима за сарадњу и размени искустава.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести